Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Amerikkalaiset tiedemiehet ja ekonomistit vaativat päästövähennyksiä • 9.6.2008uutisarkisto

Yhdysvaltalaiset tiedemiehet ja ekonomistit vaativat senaatilta reippaita päästövähennyksiä ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Yli 1700 maan johtavaa tiedemistä ja ekonomistia on allekirjoittanut vaatimuksen esittävän kirjeen. Joukossa on Nobel-palkittuja tiedemiehiä, kansallisen tiedeakatemian jäseniä, IPCC:n työskentelyyn osallistuneita tutkijoita ja lukuisia alansa tunnetuimpia professoreita, jotka kaikki ovat omalla alallaan tehneet ilmastonmuutokseen liittyvää tutkimusta.

Kirje merkkaa ensimmäistä kertaa, kun akateemikot Yhdysvalloissa ovat yhteen ääneen ottaneet kantaa maan ilmastopolitiikkaan. Vaatimuksen mukaan maan ilmastopolitiikka pitää saada raiteille, jotka vievät kohti 80 % päästövähennyksiä vuoteen 2050 ja noin 15-20 % päästövähennyksiä vuoteen 2020 mennessä verrattuna vuoden 2000 päästötasoon.

Allekirjoittaneiden mukaan päästöjen vähentäminen, öljyriippuvuudesta irtautuminen ja vähähiilisen energiantuotannon kehittäminen ovat tulevaisuuden hyvinvoinnin ja talouden elinvoimaisuuden edellytyksiä. Allekirjoittaneiden tiedemiehien ja ekonmistien lausuntojen mukaan mitä pidempään ilmastonmuuotksen torjunnan suhteen viivytellään sitä kalliimmaksi ja hankalammaksi se käy. Verrattaessa ilmastonmuutoksen torjunnan kustannuksia sen seurauksien kustannuksiin, ovat päästöjä vähentävät investoinnit maan ekonomistienkin mielestä kannattaavia.

Vetoomuskirje on lähetetty kaikille sanaatin jäsenille juuri maan ilmastopoliittisista tavoitteista senaatissa käytävän keskustelun kynnyksellä. Senaatti käsittelee parhaillaan America's Climate Security Act -lakialoitetta, joka ehdottaa kasvihuonekaasupäästöjen rajoittamista esimerkiksi kansallisen päästökauppajärjestelmän avulla.

Union of Concerned Scientists