Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Arktinen alue lämpenee muuta maapalloa nopeammin • 16.11.2004uutisarkisto

Arktisen alueen keskilämpötila on viime vuosikymmeninä noussut lähes kaksi kertaa niin nopeasti kuin koko maailman keskilämpötila, kerrotaan tuoreessa Arctic Climate Impact Assessment -raportissa.

Raportissa arvioidaan lämpenemisen kiihtyvän tulevalla vuosisadalla. Arktisten alueiden ennustetaan lämpenevän seuraavan sadan vuoden aikana 4–7 astetta, jos hiilidioksidipäästöjä ei kyetä merkittävästi rajoittamaan.

Ennustettu lämpeneminen johtaisi merkittäviin muutoksiin arktisten alueiden luonnossa. Raportissa arvioidaan puurajan siirtyvän entistä pohjoisemmaksi. Merkittävä osa nykyisestä tundra-alueesta muuttuisi siis metsiksi. Muutos kiihdyttäisi myös puuston kasvua, mutta samalla sen arvioidaan lisäävän metsäpalojen ja myrskytuhojen riskiä ja tuhohyönteisten määrää.

Myös eläinlajien monimuotoisuuden ja levinneisyyden uskotaan muuttuvan. Lajien esiintymisalueet laajenevat pohjoiseen, jolloin arktiselle alueelle tulee uusia lajeja. Samalla eräiden nykyisten lajien elintila kaventuisi rajusti.

Arktisten alueiden lämpeneminen kiihdyttää ilmastonmuutosta myös muualla maailmassa. Auringon säteilyä heijastavan lumen ja jään sulaminen arktisilla alueilla kiihdyttää koko maapallon lämpenemistä, sillä auringon säteet imeytyvät paremmin jään alta paljastuvaan tummaan maaperään ja mereen.

Alaskan ja Grönlannin jäätiköt sulavat nopeasti, mikä nostaa merenpintaa ja voi aiheuttaa muutoksia merivirroissa, kun merten suolaisuus ja tiheys vähentyy.

Merenpinnan arvioidaan nousevan maailmassa ainakin puolella metrillä tällä vuosisadalla, ja arktisilla alueilla nousu on vielä suurempi. Merivirtojen muutokset taas voivat aiheuttaa voimakkaita paikallisia ilmastonmuutoksia. Esimerkiksi Golf-virran heikentyminen voi jäähdyttää Pohjois-Euroopan ilmastoa huomattavasti.

Arktisen neuvoston neljä vuotta sitten käynnistämä Arctic Climate Impact Assessment -hanke on ensimmäinen ilmastonmuutoksen alueellisia vaikutuksia tarkasteleva tutkimushanke. Hankkeeseen osallistui lähes 300 arktisten alueiden tutkijaa

Suomenkielinen yhteenveto tutkimuksen tuloksista