Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

"Autetaan Filippiinejä yhdessä"? - Alku ei vaikuta kovin lupaavalta • 16.11.2013

Sanna Autere
Kepan tiedottaja, joka seuraa YK:n ilmastokokousta Varsovassa
Varsovan ilmastokokouksessa kerättiin tänään lahjoituksia Filippiinien hirmumyrskyn uhreille Puolan ympäristöministerin ja kokouksen isännän Marcin Korolecin aloitteesta. Ilmastokatastrofin estämiseksi se ei vielä riitä.

Supertaifuuni Haiyan murjoi Filippiinejä juuri ennen YK:n ilmastoneuvotteluiden alkamista ja jätti jälkeensä valtaisaa tuhoa. Sadattuhannet ovat joutuneet kodittomiksi ja yli 10 000 pelätään kuolleen. Rannikkoalueilla kokonaisia kyliä on tuhoutunut. Myrsky vaikuttaa miljoonien filippiiniläisten arkeen vielä pitkään.

Vaikka tutkijat ovat varovaisia syyttämään ilmastonmuutosta yksittäisistä myrskyistä, useimmat ovat yhtä mieltä siitä, että myrskyt ja äärimmäiset sääilmiöt voimistuvat entisestään ilmastonmuutoksen myötä.

Kriisiapu katastrofialueelle on elintärkeää, ja yksittäisten ihmisten lahjoitusten avulla monet humanitaariset järjestöt tekevät merkittävää työtä.

Silti asetelmassa joku mättää. Ilmastokokouksen on pystyttävä paljon parempaan, kuin vain keräämään kokousedustajien kahvirahoja keräyslippaaseen.

***

Alku ei vaikuta kovin lupaavalta.

Japani irtisanoutui tänään omasta päästövähennystavoitteestaan, minkä pelätään vievän pohjaa koko neuvotteluiden kunnianhimon tasolta, onhan Japani maailman viidenneksi suurin ilmastopäästäjä ja yksi maailman suurimmista talouksista.

Aikaisemmin Japani oli sitoutunut leikkaamaan päästöjään neljänneksellä vuoden 1990 tasosta. Tänään ilmoitettu uusi tavoite tarkoittaa kolmen prosentin kasvua vuoden 1990 tasoon.

Lähes kolmannes ilmastoneuvotteluihin osallistuvista maista ei vaivaudu edes lähettämään paikalle ministeriä. Se kertoo jotain neuvotteluille annetusta painoarvosta.

Yksi ministerittömistä maista on Australia, joka on muutenkin herättänyt kyseenalaista huomiota ilmastovastaisella toiminnallaan.

Australia voitti maanantaina kokouksen ensimmäisen "Päivän fossiili" -palkinnon ilmoitettuaan, että se ei aio antaa kehitysmaiden ilmastotoimien tukemiseen yhtään uutta rahaa. Ilmoitus tuntui erityisen tylyltä, kun Filippiinien edustaja Naderev "Yeb" Sano oli juuri liikuttanut kokousväen kyyneliin julistautumalla neuvottelujen ajaksi syömälakkoon, ellei ilmastorahoituksessa ja muissa keskeisissä kysymyksissä saada aikaan huomattavaa edistystä.

Lisäksi Australia leikkaa rajusti uusiutuvan energian tukiaan ja rimpuilee laimean viiden prosentin päästövähennystavoitteensa kanssa.

Isäntämaa Puolaa on kritisoitu muun muassa EU:n päästövähennystavoitteiden jarruttamisesta sekä korkean profiilin hiilivoimakonferenssin järjestämisestä samaan aikaan ilmastokokouksen kanssa. Ilmastokokouksen sponsorilistalta löytyy muun muassa auto-, lento-, ja öljyalan yrityksiä.

Lisäksi kokouksen iPhone-sovelluksen etusivu vähättelee ihmiskunnan roolia ilmastonmuutoksen aiheuttamisessa ja toteaa ilmastoskeptikkojen hengessä ilmaston muutosten olevan luonnollisia ilmiöitä: "Climate changes are natural phenomena, which occured already many times on Earth".

***

YK:n ilmastosopimuksen UNFCCC:n verkkosivuilla olevan päiväohjelman mukaan keräysaloitteesta on kiittäminen kokousisäntä Marcin Korolecia. "Let's help Philippines together!", autetaan Filippiinejä yhdessä, kehoittavat myös kokouspaikan näyttötaulut.

Toivottavasti kokouksen puheenjohtajalta ja neuvottelijoilta löytyy kunnianhimoa ja kuuluisaa poliittista tahtoa päättää riittävistä päästövähennyksistä, ilmastorahoituksesta ja konkreettisista askelmerkeistä kohti vuoden 2015 uutta maailmanlaajuista ilmastosopimusta. Se on paras tapa auttaa Filippiinejä ja meitä kaikkia säilyttämään elinkelpoinen ympäristö tulevaisuudessa.

Teksti on alunperin julkaistu Kepan blogissa 15.11.2013