Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Ensimmäinen viikko paketissa Durbanissa • 5.12.2011DurbanilmastorahoitusKioton pöytäkirjakannanmuodostusLULUCF

Hanna-Liisa Kangas
Ilmastovastaava,
WWF Suomi

Ensimmäinen viikko Durbanin ilmastokokouksessa on mennyt lähinnä teknisten asioiden valmistelussa, mutta tilanne muuttuu nyt, kun siirrymme kokouksen toiselle viikolle. Melkein 200 valtion ministerit alkavat vähitellen saapua Durbaniin. Suomea täällä edustaa ympäristöministeri Ville Niinistö. Neuvottelut siirtyvät samalla virkamiesten käsistä ministeritasolle ja tärkeiden poliittisten kysymysten äärelle. Ensimmäisen viikon tuloksena neuvotteluiden AWG-LCA linjalla on valmisteltu teksti , jonka pohjalta ministerit aloittavat neuvottelunsa.

Tähän mennessä neuvotteluissa on tullut vastaan sekä toivon että epätoivon pilkahduksia. Viimeisimpänä pientä toivoa on herättänyt Kiina, joka on loppuviikon aikana alkanut näyttää ainakin vaaleanvihreää valoa kohti globaalia sitovaa ilmastosopimusta. Esimerkkeinä neuvotteluiden vaikeuttajista käyvät USA ja Saudi-Arabia, jotka ovat hankaloittaneet ilmastorahoituspuolen edistymistä. Afrikan ryhmä on toiminut monessa asiassa kokouksen rakentavana osapuolena. Afrikan ryhmä on esimerkiksi antanut omat ehdotuksensa Kioton pöytäkirjan kahden porsaanreiän ratkaisuiksi. Lisäksi Afrikan ryhmä on ilmoittanut julkisesti, että se ”Ei anna Kioton pöytäkirjan kuolla Afrikassa”.

Kepan Tuuli Hakkarainen ja WWFn Hanna-Liisa Kangas ahertamassa Durbanissa. Kuva Karen Schack Andreassen, Aprodev.

Ensimmäisellä viikolla on keskusteltu erityisen paljon sekä Kioton pöytäkirjan toisen velvoitekauden pituudesta että vihreään rahastoon liittyvistä kysymyksistä. Nämä molemmat aiheet taustoittavat kokouksen suurta kysymystä: otammeko Durbanissa harppauksen kohti globaalia, laillisesti sitovaa ja kunnianhimoista ilmastosopimusta? Tietenkään asia ei ole ihan niin yksinkertainen, että vastausvaihtoehtoja edelliseen kysymykseen olisivat vain kyllä ja ei. Kaikki vaihtoehdot kunnianhimoisen sopimuksen suunnitelman ja neuvotteluiden täydellisen epäonnistumisen välillä ovat edelleen mahdollisia. Lopuksi täytyy kuitenkin huomauttaa, että ilmapiiri täällä Durbanissa on paljon positiivisempi kuin median antama kuva neuvotteluista. Toivo ilmastokriisin ratkaisusta on siis edelleen korkealla Durbanissa!