Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

EU-pelasta ilmasto : Myös Brysselissä seurataan aktiivisesti Durbanin ilmastoneuvotteluita • 10.12.2011Durbankansalaisjärjestöt

Ida Pasanen
Ilmastokampanjan aktiivi,
Maan ystävät

Ilma Brysselissä on talvisen kolea, mutta kansalaisyhteiskunnan toiminta ei ole kuluneen viikon aikana sitä vastoin ole ollut jäässä. Ensimmäinen selkeästi Durbanin ilmastokokoukseen liittynyt mielenosoitus nähtiin lauantaisella Global Day of Action-marssilla, johon tuhannet ottivat osaa. Joukossa oli mahdollista nähdä jääkarhuiksi ja lehmiksi pukeutuneita mielenosoittajia ja mitä erilaisempia kulkuvälineitä – mm. monia luovia luomuksia polkupyöristä. Tavallisten kansalaisten lisäksi joukossa nähtiin organisaatioita, kuten Greenpeace, Oxfam ja ATTAC. Tunnelma marssilla oli kepeä, mutta banderollit ja vaatimukset sitä vastoin eivät: ”muuttakaa systeemi, älkää ilmastoa!”. Samanlaisia marsseja järjestettiin samana päivänä ympäri maailmaa.

Marssin teemana oli ”10.000 kilometriä Durbaniin”. Ideana oli, että tuhansien ihmisten kävellessä marssilla muutaman kilometrin matka, käveltyjä kilometrejä tulee yhteenlaskettuna yli 10 000 kilometriä, mikä on suurin piirtein matkan pituus Brysselistä Durbaniin. Tarkoituksena oli osoittaa tukea Durbanin ilmastoneuvottelujen etenemiselle suotuisaan suuntaan.

Olen itsekin seuraamassa Durbanin ilmastoneuvotteluita täällä Brysselissä kansainvälisen Maan ystävien nuorisoverkoston järjestämässä tapahtumassa Durban in Brussels. Otimme myös osaa lauantaiselle marssille ja kuulemme päivittäin uutiset Durbanissa tilannetta seuraavilta nuorilta skypekeskustelujen kautta. Käsittelemme tapahtumassa ympäristönsuojelemiseen liittyviä aiheita erilaisten työpajojen kautta ja pidämme hauskaa. Olemme myös aitiopaikalla seuraamassa kansalaisyhteiskunnan toimintaa Brysselissä.

Aktivistit eivät ole pysyneet toimettomina lauantaisen marssin jälkeen. Brysselin paikallinen nähtävyys, Manneken Pis, pissaavaa poikaa kuvaava patsas, on viikon aikana puettu kantaaottaviin vaatteisiin. Tämä luultavasti kaupungin hiljaisin asukas penäsi EU:ta ottamaan aktiivisempaa roolia Kioton sopimuksen säilyttämisen puolesta sekä hyväksymään vahvat ja sitovat päästövähennykset. Patsaan päällä olevassa paidassa luki ”EU – pelasta ilmasto” ja sen edessä olevassa banderollissa ”älä pissaa tulevaisuuttamme pilalle”. Kannanotto oli hyvä muistutus siitä, että EU:lla on mahdollisuus ottaa vahva rooli Durbanin ilmastoneuvotteluissa ja johtaa niitä oikeaan suuntaan.

Torstaina 8.12 oli kolmas mielenilmaus Durbanin ilmastokokoukseen liittyen täällä Brysselissä. Euroopan maiden johtajat ovat tällä hetkellä kokoontuneet Brysseliin kokoukseen, joten aika oli otollinen mielenilmauksen esittämiselle aivan rakennuksen edessä, jossa kokousta pidettiin. Osa Durban in Brussels tapahtumassa olleista nuorista otti osaa tähän mielenilmaukseen, jonka päävaatimuksena oli EU:n sitoutuminen vähintään 40% päästövähennyksiin vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä.

Tunnelma oli jälleen riemukas; nuoret tanssivat ja lauloivat pitäen ylhäällä banderolliaan helium-pallojen avulla. Tämänkin mielenilmauksen tarkoituksena aivan kuten lauantaisen, oli osoittaa solidaarisuutta Durbanissa ja muualla maailmassa tapahtuville mielenilmauksille. Samainen kokoonpano kävi tätä mielenilmausta edeltävänä päivänä Euroopan komission edessä vaatimassa EU:ta seisomaan kaikista heikoimman neuvotteluosapuolen, AOSIS-maiden takana neuvotteluissa. AOSIS-maat ovat pieniä saarivaltioita, jotka tulevat tulevina vuosimaan kärsimään kaikista eniten ilmastonmuutoksen vaikutuksista.

Kaikkien täällä Brysselissä nähtyjen mielenilmausten sanoma on ollut sama: Euroopan tulee sitoutua suurin päästövähennyksiin ja olla niiden joukossa, jotka vievät ilmastokokouksen neuvotteluita kohti kunnianhimoisia, ilmastolle myönteisiä tavoitteita. Eteenkin lauantainen marssin suuri osanottaja määrä näyttää konkreettisesti, että ihmiset todella ovat huolestuneita ilmastonmuutoksesta, niin kuin viimeisestä Eurobarometristä selvisi. Joukossa ei ollut pelkästään nuoria ympäristöaktivisteja, vaan eri-ikäisiä kansalaisia, äitejä lapsineen.