Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Finanssialan toimijat edistämään vähähiilistä taloutta • 29.12.2008uutisarkisto

Ilmastonmuutosta torjutaan nyt myös finanssialalla. Pankit, rahoitusyhtiöt, vakuutusyhtiöt ja muut sektorin toimijat saivat joulukuun alussa ensimmäisen alakohtaisen ohjeiston vähähiilisemmälle toiminnalle. Nämä ensimmäiset finannsialan ns. ilmastoperiaatteet, Climate Principles, julkaisi viisi suurta alan yritystä.

Periaatteisiin sitoutuneiden yhtiöiden tavoite on edistää vähähiiliseen talouteen siirtymistä ja ohjata siinä myös asiakkaitaan. 

Periaatteisiin ovat tähän mennessä sitoutuneet kansainväliset yhtiöt Crédit Agricole, HSBC, Munich Re, Standard Chartered ja Swiss Re. Useat pankit, vakuutusyhtiöt ja muut ovat jo lähteneet pienentämään oman toiminnansa välittömiä päästöjä, joita syntyy päivittäisestä toimistotyöstä. Climate Principles - periaatteissa huomioi on kuitenkin yhtiöiden sijoitus- ja rahoitustoiminnan ilmastovaiktuksissa.

Vakuutusyhtiöillä periaatteet edellyttävät asiakkaiden neuvomista ilmastonmuutokseen liittyvien riskien minimoimisessa ja tähän sopivien palveluiden kehittämistä. Sijoitusalalla tulee edistää sijoituksia vähähiiliseen teknologiaan ja kestäviin energiaratkaisuihin sekä tarjota tietoa sijoitusten vaikutuksesta ilmastoon. Pankkien tulee arvioida laina- ja sijoitustoimintansa ilmastovaikutuksia ja minimoida niitä mahdollisuuksien mukaan.

Periaatteisiin sitoutuminen on luonnollisesti vapaaehtoista eikä niiden tarkoituksena ole myöntää yrityksille minkäänlaisia sertifikaatteja tai oikeutuksia. Toteutus ja sen valvominen on yhtiöiden omalla vastuulla. Periaatteiden kokoamisen taustalla on yritysmaailman suuria nimiä kerännyt ja ilmastoaloitteita käynnistänyt The Climate Group - järjestö.

The Climate Principles: A Framework for the Finance Sector