Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Globaali ilmastosopimus ei synny ilman valtioiden ja kuntien tahtoa • 19.11.2013

Hanna Hakko
Kampanjakoordinaattori, Polttava Kysymys - The Big Ask

Koko maailma on saatava vähentämään päästöjään, jos ilmastonmuutoksen ei haluta karkaavan käsistä. Tähän tarvitsemme kattavaa globaalia ilmastosopimusta, jota Varsovan kokouksessa parhaillaan pohjustetaan. Lopullinen päätös sopimuksesta tulisi saada aikaan Pariisissa 2015.

Tarve päästöjen vähentämiselle on kuitenkin kiireellisempi kuin mihin kansainvälisten neuvotteluiden tahti näyttää venyvän. Päästöt tulisi saada globaalisti laskuun jo vuonna 2015 – Pariisin sopimus kuitenkin tulee voimaan vasta vuonna 2020.

Tämä valtava kiire edellyttää, että kansainvälisen sopimuksen syntyä ei voida muilla toiminnan ja politiikan tasoilla odottaa. On myös virheellistä ajatella, että ilmastosopimus voitaisiin saada aikaan ilman maiden omaa tahtotilaa. Se, miltä kansainvälinen sopimus tulee näyttämään, riippuu täysin siitä, mitä valtiot ovat itsessään valmiita tekemään. Ilman kunnianhimoista kotimaan politiikkaa ei synny kunnianhimoista kansainvälistä politiikkaa.

Vastaavasti kansallisen tason ilmastopolitiikan uskottavuus mitataan paikallisissa ratkaisuissa. Kuinka uskottavalta kuulostaa esimerkiksi Suomen hallituksen tavoite luopua kivihiilestä vuoteen 2025 mennessä, kun samaan aikaan Helsingin Energia suunnittelee investointia kivihiiltä polttavaan voimalaitokseen?

Onneksi muissa kunnissa ilmastonmuutoksen torjuntaan on tartuttu tosissaan. Ilmastotoimien eturintamassa ovat niin kutsutut Hinku-kunnat, jotka ovat sitoutuneet vähentämään päästöjään huomattavasti muita nopeammin. Toistaiseksi ne ovat siinä myös onnistuneet.

Hinku-kunnat eivät saisi olla poikkeus sääntöön. Jokaisen Suomen kunnan kannattaa vakavasti miettiä, kuinka juuri niissä voidaan hillitä ilmastonmuutosta aiheuttavia päästöjä ja siten varautua tulevaisuuteen, joka on väistämätön.

Yksi keskeisimmistä kysymyksistä kunnissa on energiantuotannon suuri muutostarve. Mikäli todella haluamme ilmastonmuutokselta välttyä, kunnissa ei pitäisi investoida enää euroakaan fossiilisia polttoaineita käyttäviin energiantuotantolaitoksiin. Jos taas kunnissa lukkiudutaan fossiilivoimaloihin vielä vuosikymmeniksi eteenpäin, on vaikea kuvitella Suomea mukaan kovin innokkaasti riittävän kunnianhimoista kansainvälistä sopimusta rakentamaan.

PS. Haluatko mukaan kamppailemaan kivihiiltä vastaan Helsingissä? Tervetuloa vapaaehtoiseksi Hiilivapaa Helsinki -kampanjaan!