Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Helleaallot yleistyneet Euroopassa • 28.8.2007uutisarkisto

Moni eurooppalainen on jo havainnut sen, mikä tuoreessa tutkimuksessa saatiin todennettua myös tieteellisesti; Länsi-Euroopan kesien helleaallot ovat yleistyneet ja lämpötilan vaihtelut lisääntyneet. Viimeisen 126 vuoden aikana kesien helleaaltojen pituus on lähes tuplaantunut. Alueittan määritellyt maksimilämpötilat ylittyvät nykyään kolme kertaa useammin kuin 1800-luvun lopulla. Muutokset ovat uuden tutkimuksen valossa arvioitua rajumpia.

Sveitsin sääpalvelun ja Bernin yliopiston toteuttamassa tutkimuksessa analysoitiin 54 lämpötilamittausten sarjaa ympäri Eurooppaa. Vertailuissa paljastui vuosisadan takaisten mittausten epätarkkuus, joka on saanut lämpötilaerot nykypäivään verrattuna näyttämään todellista pienemmiltä. Uuden tutkimuksen mukaan on Länsi-Euroopan keskilämpötila noussut jo 1.6 astetta vuoteen 1880 verrattuna.

Lämpötilan nousu vaikuttaa mm. maan ja ilmakehän kosteuteen, joka vuorovaikutussuhteiden kautta johtaa paikallisen ilmaston muutoksiin. Tutkimuksen myötä on entistä selvempää, että Länsi-Euroopan lämpötilan heittelyt ovat erityisen herkkiä globaalille lämpenemiselle. Tutkimusta johtanut Paul Della-Marta toivookin, että lämpötilojen tarkan seuraamisen ja mallintamisen avulla osataan yleistyviin helleaaltoihin ja niiden sosioekonomisiin seurauksiin varautua paremmin.

Journal of Geophysical Research: Doubled length of western European summer heat waves since 1880