Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Hiilidioksidin imeytyminen meriin heikentynyt • 28.1.2009uutisarkisto

Tutkijat arvelevat merien lämpenemisen heikentäneen hiilidioksidin imeytymistä meriveteen Japanin merellä. Geophysical Research Letters - lehdessä julkaistussa artikkelissa kerrotaan, että vuosina 1999 - 2007 meren ylimpiin kerroksiin oli sitoutunut vain puolet aiemmin vuosina 1992 - 1999 sitoutuneesta hiilidioksidimäärästä.

Suurin osa meriin varastoituvasta hiilidioksidista imeytyy meren pintaosiin, kunnes ajan myötä sekoittuminen aiheuttaa hiilidioksidin etenemisen syvemmälle meriveteen. Sekoittumisen tärkein aiheuttaja on tiheysero meriveden eri kerrosten välillä. Tiheys puolestaan riippuu lämpötilasta. Tutkijat havaitsivat, että viime vuosien aikana sitoutunutta hiilidioksidia löytyi lähes yksinomaan meren pintakerroksista, noin 300 metrin syvyydeltä. Mitta vastaa talven aikana muodostuva vesikerroksen tyypillistä syvyyttä.

Muutoksen selityksenä  tutkimusryhmä pitää meriveden eri kerrosten sekoittumisen hidastumista veden lämpenemisen takia.  Muutos on huomattava ja dokumentoitiin nyt ensimmäistä kertaa. Muilla merillä ei vastaavia tutkimuksia ole vielä tehty. Meret ovat huomattava hiilidioksidipäästöjen varastoija. Nielun heikentyminen todennäköisesti lisäisi hiilidioksidipitoisuutta ilmakehässä ja siten osaltaan edistäisi ilmastonmuutosta.