Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Hyönteisten massatuhojen epäillään liittyvän ilmastonmuutokseen • 7.2.2009uutisarkisto

Valtavat hyönteisten aiheuttamat tuhot metsille ja viljelyskasveille niin Pohjois-Amerikassa kuin Länsi-Afrikassa ovat järkyttäneet ihmisiä. Tutkijat ja asiantuntijat ovat hämmentyneitä tuhojen ennennäkemättömästä laajuudesta. Syyt hyönteistuhojen puhkeamiseen ovat osittain epäselviä, mutta ilmastossa tapahtuneiden muutoksia arvellaan olevan yksi syistä.

Pohjois-Amerikan länsirannikon vuoristometsät muuttuvat parhaillaan ruskeiksi vuoristomäntykovakuoriaisen levitessä. Tuhot ovat olleet ankaria erityisestä Brittiläisen Kolumbian ja Albertan provinsseissa, joista ensimmäisessä on tuhoutunut jo 13 miljoona hehtaaria metsää. Kuoriaiset leviävät voimakkaiden tuulien mukana yhä idemmäksi.

Kuolleet metsiköt ovat erittäin alttiita tulipaloille, jotka voivat vaarantaa myös asuttuja alueita. Kaatuvat metsiköt uhkaavat infrastruktuuria tieliikenteestä sähköverkkoon. Matkailuala on myös huolissaan. Metsää kuolee pystyyn niin nopeaan tahtiin, ettei puuainesta edes pystytä hyödyntämään. Koloradon osvaltiossa on jo rakennettu kaksi uutta pellettitehdasta hyödyntämään kuollutta puustoa.

Tehokkaita torjuntakeinoja kuoriaisten etenemiselle ei ole löydetty. Kuoriaisten leviämisen arvellaan johtuvan luonnollisten metsäpalojen tehokkaasta ja pitkäaikaisesta torjunnasta, mikä on tasapäistänyt metsien rakennetta kuoriaiselle sopivaksi. Toisaalta viime vuosikymmen on ollut erityisen kuiva, mikä heikentää puiden vastustuskykyä ja kovimmat pakkaset, jotka ovat aiemmin pitäneet kuoriaispopulaatiot kurissa ovat jääneet tulematta.

Liberiassa leviävän äkillisen toukkainvaasion syyt ovat vielä epäselvempiä. Yleensä puussa elävät perhosen toukat ovat iskeneet viljelykasveihin ja pyyhkäisseet kymmenessä päivässä sadan kylän yli syöden suurimman osan kasvillisuudesta sekä saastuttaen juomavettä ulosteillaan. Tuholaistoukka määritettiin hiljattain Achaea catocaloides lajiksi. Liberia on julistanut hätätilan ja pyytänyt kansainvälistä apua.

Asiantuntijat ovat arvelleet, että esimerkiksi nopeat muutokset sateisuudessa ovat voineet johtaa toukan luonnollisten vihollisten vähenemiseen, mikä on mahdollistanut sen leviämisen.

Ilmastonmuutoksen vaikutuksien osuuden arvioiminen hyönteistuhoissa vaatii vielä tarkempaa selvitystä. Metsätuhot tosin kytkeytyvät ilmastonmuutoksen myös toisin päin; Kuolleissa metsissä lahoava puu aiheuttaa runsaasti hiilidioksidipäästöjä ja voi jopa vaarantaa pohjoisten metsien kyvyn toimia hiilinieluina.