Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Ilmastoepäoikeudenmukaisuus kolkuttaa kristityn omaatuntoa • 1.7.2008puheenvuorot

Laura Riuttanen
Changemaker-aktiivi

Ilmastonmuutos on paitsi ympäristöongelma, myös vakava ihmisoikeuskysymys. Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat rajuimpia siellä, missä ihmisten toimeentulo on ennestäänkin haavoittuvinta. Miljoonat köyhät jossain muualla maksavat hengellään yltiöpäisten kulutustottumusteni takia.

Ilmastonmuutoksen suurimpia aiheuttajia olemme me, rikkaiden länsimaiden kuluttajat. Meille vähäisestä ilmaston lämpenemisestä saattaa olla jopa hyötyä satokauden pidetessä. Ja Suomella on varaa sopeutua: rakentaa tulvavalleja, ostaa ruokaa ulkomailta, varautua kulkutauteihin. Monessa Etelän maassa sadon kuivuminen tai tulva vievät ihmisiltä elannon. Tämä on epäoikeudenmukaista.

Jeesus kehotti rakastamaan lähimmäistään niin kuin itseään. Kristitty ei siis voi tyytyä kohauttamaan hartioitaan ilmastonmuutoksen edessä. Välinpitämättömyys on synti luomakuntaa ja lähimmäistä kohtaan. Ahneus on myös vanha perisynti, joka vahingoittaa ihmisen suhdetta Jumalaan.

Kirkolla on asiaa

Suomen evankelis-luterilainen kirkko julkisti 3.6.2008 ilmasto-ohjelmansa ”Kiitollisuus, kunnioitus, kohtuus”. Kirkon ilmasto-ohjelma kehottaa nauttimaan kiittäen luonnosta ja sen antimista, kunnioittamaan luomakuntaa kokonaisuudessaan sekä muistamaan kohtuuden elämäntavoissa. Kirkon ilmasto-ohjelman näkökulma ei julista tuomiopäivää, vaan haluaa jakaa toivoa. Kristityn asenne ei ole pelko ja epätoivo, vaan luottamus Jumalan rakkauteen, ahkeruus hyvissä teoissa ja toivo.

Laatimalla ilmasto-ohjelman kirkko toteuttaa tehtäväänsä puhua köyhimpien, heikoimpien ja koko luomakunnan puolesta. Luomakunnan viljelijöinä ja varjelijoina olemme vastuussa aikaansaamistamme muutoksista ja velvollisia korjaamaan ne. Olemme vastuussa kärsivistä lähimmäisistämme ja velvollisia auttamaan heitä parhaamme mukaan.

Jeesus kehottaa etsimään ennen kaikkea Jumalan valtakuntaa, ei siis maallista tavaraa tai omaa etua. Yksinkertaisessa elämäntavassa olennaiset asiat erottuvat. On tärkeää muistaa pyhittää lepopäivä ja etsiä sille muuta sisältöä kuin kuluttaminen.

Raamattu puhuttelee ihmistä ja haastaa häntä elämänmuutokseen. Armon kokeminen uudistaa ihmistä niin, että hän kykenee muuttumaan. Ihminen tarvitsee syvän motivaation lähteen muuttaakseen elintapojaan. Vahvin liikkeelle saava voima on rakkaus, Jumalan rakkaus meitä kohtaan, meidän rakkautemme toisiin ihmisiin ja luontoon. Kirkko kutsuu elämäntavan muutokseen eli kääntymykseen.

Arvoilmastonmuutoksen aika

Nyt on arvoilmastonmuutoksen aika. Jatkuvan kasvun ja kulutuksen ihanne eivät voi enää hallita ajatteluamme. On aika etsiä kestävämpää perustaa elämällemme.

Hyvä elämä ei perustarpeiden tyydyttämisen jälkeen edellytä aina vain kasvavaa aineellista kulutusta. Elämän rikkaus ja merkityksellisyys voi muodostua läheisistä ihmissuhteista, välittämisestä, ajatusten jakamisesta, yhdessäolosta. Paikalleen pysähtyminen voi olla antoisampaa kuin jatkuva matkustelu.

Mihin käytämme ruoan ja asumismenojen jälkeen ylijäävät rahat? Mitkä arvot ohjaavat rahankäyttöämme? Vietänkö kesälomani mieluummin mökillä kalastellen vai Thaimaan hiekkarannoilla? Tarvitsenko jatkuvasti uusia vaatteita ja elektroniikkaa? Haaveilenko isosta talosta vai perheen yhteisestä ajasta? Miksi?

Niin kristittyjen kuin muidenkin on korkea aika tarkastella elämänarvojaan ja -tottumuksiaan. Oppia voimme ottaa isovanhemmiltamme. He jos ketkä tietävät, kuinka eletään vaatimattomasti ja kestävästi.

Changemaker on Kirkon Ulkomaanavun yhteydessä toimiva nuorten ja nuorten aikuisten verkosto, jonka tavoitteena on oikeudenmukaisempi maailma.