Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Ilmastoneuvotteluja jarruttaa "likainen tusina"-mukana Shellin hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila • 5.12.2011Durbanilmasto-oikeudenmukaisuussaastuttajatSuomen ilmastopolitiikka

Juha Aromaa
Viestintäpäällikkö,
Greenpeace

Greenpeacen ja muiden järjestöjen aktivistit osoittavat tänään mieltään Durbanissa YK:n ilmastokokouksen yhteydessä järjestetyssä Global Business Day -konferenssissa. Mielenosoittajat kutsuvat likaiseksi tusinaksi suurimpia maailmanlaajuisen ilmastosopimuksen jarruttajia.

Greenpeace nimesi tänään maanantaina Durbanissa likaisen tusinan, joka estää edistymisen ilmaston suojelemisessa.

Listan kärjessä on Shellin hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila. Suomessa Greenpeace lähetti hänelle viime viikolla avoimen kirjeen, jossa vedottiin, että hän käyttäisi asemaansa ilmastonmuutoksen torjuntaan. Hänen julkiset puheenvuoronsa muutama vuosi sitten olivat toivoa herättäviä. Mutta nyt tarvitaan tekoja tyhjien sanojen sijaan.

Suomessakin on oma ilmastosopimuksen jarruttajien joukko. Elinkeinoelämän keskusliitto vastustaa Euroopan unionin sitoutumista yli 20 prosentin yksipuolisiin päästövähennyksiin. Hiilivuodolla uhkaillaan, vaikka Suomen metsä- ja terästeollisuuden päästöt ovat pienemmät kuin taskussa olevat päästöoikeudet. Ja Fortum vastustaa EU:n velvoitetta ottaa käyttöön pakolliset säästötavoitteet, jotka kohdistuvat jakelijoihin ja sähkön jälleenmyyjiin. Luetteloa voi jatkaa.

”Elintärkeiden YK:n neuvottelujen varjossa kokoontuvan likaisen tusinan tulisi olla häpeissään siitä, että jarruttavat neuvotteluja ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja ihmishenkien, talouksien ja elinympäristöjen pelastamiseksi. Lyhyen tähtäimen voittojen asettaminen ihmisten suojelun edelle on vastenmielistä”, sanoi Greenpeacen pääsihteeri Kumi Naidoo mielenosoituksessa Durbanissa.

”Poliittisten johtajiemme on suljettava ovi likaisilta yhtiöiltä, jotka juhlisivat Durbanin epäonnistumista. Heidän on kuunneltava kansaa eikä saastuttajia. Lapsemme ja heidän lapsensa ansaitsevat sen”, Naidoo jatkoi.

Greenpeacen nimeämä likainen tusina, raportti heidän edustamiensa yhtiöiden ja järjestöjen toimista

1.  Jorma Ollila, hallituksen puheenjohtaja, Royal Dutch Shell
2.  Lorraine Mitchell, toimitusjohtaja, Shell Canada
3.  David Collyer, puheenjohtaja, Canadian Association of Petroleum
4.  Thomas Donohue, puheenjohtaja ja toimitusjohtaja, US Chamber of Commerce
5.  Lakshmi Mittal, hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja, ArcelorMittal
6.  Jürgen R. Thumann, puheenjohtaja, BusinessEurope
7.  David ja Charles Koch, Koch Industries
8.  Marius Kloppers, toimitusjohtaja, BHP Billiton
9.  Dr. Kurt Bock, hallituksen puheenjohtaja, BASF
10. Jean-Guy Carrier, pääsihteeri, International Chamber of Commerce
11. Jack N. Gerard, puheenjohtaja, American Petroleum
12. Brian Dames, toimitusjohtaja, Eskom

Lisää suomalaisten yhtiöiden ja järjestöjen ilmastosopimuksen jarruttamisesta

Greenpeacen suomalaisen aktivistin Reija Mikkolan kokemuksia Durbanista