Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Ilmastoneuvottelut etenivät Wienissä • 22.9.2007uutisarkisto

Illat venyivät pitkiksi, kun sadat valtioiden, organisaatioiden ja järjestöjen edustajat keskustelivat YK:n ilmastoneuvotteluissa Wienissä elokuun lopulla. Suurimalla mielenkiinnolla seurattiin Kioton pöytäkirjan osapuolien neuvotteluja, joissa rakennettiin pohjaa tulevaisuuden päästövähennyksille. Wienissä kokoontui myös YK:n ilmastosopimuksen kaikki osapuolet päättämään ns. vuoropuhelutyöpajojen sarjan.

Kioton pöytäkirjan 175 osapuolesta 158 valtion delegaatiot olivat paikalla neuvottelemassa yhteisistä tavoitteista vuodelle 2020. Valtiot olivat yhtä mieltä siitä, että ilmastonmuutoksen pahimpien seurauksien välttämiseksi täytyy päästöjä leikata 25-40 prosenttia vuoden 1990 tasosta ja että päästöjen kasvukäyrä täytyy saada taittumaan seuraavan 10-15 vuoden aikana. Yhteinen päätelmä perustui IPCC:n aiemmin tänä vuonna julkaiseman raportin tietoihin.

"Wienin päätökseen sisältyvät luvut antavat nyt referenssipisteen keinojen tarkastelulle ensi vuonna ja sen jälkeen maakohtaisten lukujen tarkastelulle." selvittää Suomen valtuuskuntaa johtanut, neuvotteleva virkamies Outi Berghäll. Outi Berghäll. Maakohtaisten päästörajoitusten asettaminen uudesta sopimuksesta neuvoteltaessa tulee tiedettävästi olemaan haastavaa. Maiden välisen vaihtelun haarukan oletetaan levenevän tulevaisuudessa. "Luvuista keskustelu herättää aina intohimoja - ne ovat niin konkreettisia. Useimmiten kuitenkin vähintään yhtä tärkeitä ovat sanat lukujen ympärillä", jatkaa ilmastoneuvotteluista runsaasti kokemusta kerännyt Berghäll.

Wienissä pidettiin myös työpaja ilmastosopimuksen kaikkien osapuolien yhteiselle vuoropuhelulle. Työpajassa käsiteltiin mm. ensimmästä kattavaa raporttia globaaleista rahoitusvirroista ja niiden kohdentamisesta ilmastonmuutoksen kannalta. Raportin mukaan etenkin energiansäästössä voidaan saavutta merkittäviä tuloksia suhteellisen pienillä summilla. Myös kehittyvistä maista löytyy runsaasti kustannustehokkaita keinoja vähentää päästöjä.

Wienissä käydyt neuvottelut antoivat selvän suunnan joulukuussa Balilla pidettävälle YK:n ilmastokonferenssille. Kioton jälkeisen sopimuksen työstämisen toivotaan käynnistyvän Balilla. Vaikka eteneminen on hidasta, ovat neuvottelevat valtiot kuitenkin viestineet maailmalle, että edistystä tapahtuu. "Ilmastoneuvotteluille on ominaista eteneminen melko pienten, yksittäisten askeleiden kautta - näyttäviä avauksia tapahtuu harvoin. Siksi on sitäkin tärkeämpää, että pieniä askeleita otetaan jatkuvasti niin, että juna pysyy liikkeessä" summaa Outi Berghäll.

Vienna Climate Change Talks 2007