Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Ilmastonmuutos ei huoleta neljäsosaa suomalaisista • 6.6.2003uutisarkisto

Neljäsosa suomalaisista ei edelleenkään koe ilmaston lämpenemistä uhkaksi maapallon tilalle. Viidesosa suomalaista sekoittaa ilmaston lämpenemisen yläilmakehän otsonikatoon. Tiedot selviävät Motiva Oy:n teettämästä suomalaisten erergiankäyttöä seuraavasta tutkimuksesta, joka tehtiin ensimmäisen kerran vuonna 2001 ja uusittiin huhtikuussa 2003. Tutkimusta varten haastateltiin noin tuhatta 15-74-vuotiasta suomalaista.

Tuulivoiman mieltää ekoenergiaksi nyt yhä harvempi, vaikka tietoisuus bioenergian uusiutuvuudesta on kahdessa vuodessa lisääntynyt. Innostus ostaa ekoenergiaa on suunnilleen samalla tasolla kuin kaksi vuotta sitten: 43 % suomalaisista olisi valmis maksamaan ekoenergiasta ylimääräistä 0,5-1 senttiä/kilowattitunti.

Suomalaisten mielestä selvästi paras energiansäästökeino kotona on valojen sammuttaminen huoneista, joissa ei oleskella. Muita entistä enemmän käytettyjä keinoja ovat täysien tiski- ja pyykkikoneellisten peseminen, huoneiston pikainen tuulettaminen ja mikroaaltouunin käyttö ruuanlaitossa. Sähkölaitteita ei jätetä enää yhtä useasti valmiustilaan, vaan ne sammutetaan kokonaan.

Myös energiansäästölamppujen käyttö on lisääntynyt. Kodinkoneiden energiamerkinnän tuntee 55 % vastanneista. Julkista liikennettä energiansäästösyistä käyttävien määrä on noussut hieman ja on nyt 33 %.

Ympäristönsuojelun kannalta kielteistä on, että puupolttoaineen käyttö ja ikkunoiden tiivistäminen ovat vähentyneet. 13 %:lle suomalaisista taas energiansäästölamput ovat tuntemattomia. Myös energian tehokäyttö on edelleen hämärä käsite: se saatetaan ymmärtää joko säästäväksi tai tuhlaavaksi käytöksi.

Tutkimuksen lehdistötiedote