Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Ilmastonmuutos mahdollisesti maailman vakavin uhka terveydelle • 25.5.2009uutisarkisto

Ilmastonmuutoksen seuraukset ovat vakava terveysuhka ihmisille ympäri maailmaa, kertoo uusi raportti. Lääketieteen alan, The Lancet -lehden ja University College Londonin ryhmä tutkijoita arvioi vuosisadan suurimpia riskejä terveydelle nostaen ilmastonmuutoksen listan kärkipaikalle.

Tutkijaryhmä kertoo olevansa erittäin huolestunut siitä, kuinka vähälle huomioille ilmastonmuutos on jäänyt terveysalan tutkimuksissa. Heidän mukaansa terveysalan asiantuntijoiden ja tutkijoiden pitäisi ottaa näkyvämmin kantaa ilmastonmuutoksen torjumisen edistämiseksi. The Lancet julkaisi toukokuussa aihetta käsittelevän raportin.

Ilmastonmuutos vaikuttaa mm. tulvien ja hyönteisten kautta tautien leviämiseen ja levinneisyysalueisiin. Kuumuus ja kuivuus taas heikentävät ruoan ja veden laatua sekä saatavuutta, mikä edelleen heikentää ihmisten terveyttä. Rajut sääilmiöt ja ihmisten muuttoliikkeet sekä levottomuudet altistavat myös ihmisiä taudeille. Kuumuuden välittömistä vaikutuksista saatiin esimakua Ranskassa kesällä 2003, helleaaltojen aiheuttaessa 70 000 ylimääräistä kuolemaa.

Raportin tekijät esittävät myös huolensa kehitysmaiden heikoista valmiuksista ilmastonmuutoksen aiheuttamien terveysriskien suhteen. Erityisesti Afrikan maissa vaikutusten ihmisten terveydelle oletetaan tuntuvaan 500 -kertaisina Eurooppaan verrattuna. Tutkijoiden mukaan maiden tietoisuus ongelmasta on vähäistä. Keinoja sopeutua ja torjua ongelmia olisi kuitenkin tärkeää löytää myös paikallisten asukkaiden omista tiedoista ja taidoista.

The Lancet: Managing the Health effects of Climate Change