Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Ilmastonmuutos - Nyt! • 1.5.2009puheenvuorotSeuraavan europarlamenttikauden kuumimmat ilmastokysymykset

Pentti Tiusanen,
kansanedustaja, Vasemmistoliitto

Tiedeyhteisö hälyttää ilmastonmuutoksen hillinnän vaatiman ajan olevan loppumassa. Sitovia ja vaikuttavia päätöksiä on tehtävä heti ja niiden toteuttaminen on aloitettava välittömästi. Aikaa on kymmenisen vuotta. Ilmastonmuutos etenee nopeammin kuin pessimistisimmätkään arvioivat.

Mitä enemmän mitigaatio kangertelee, sitä enemmän tarjotaan adaptaatiota. Parasta adaptaatiota on kuitenkin edelleen mitigaatio.

Euroopan unionin on tunnustettava ilmastotieteen tulokset, varovaisuusperiaatetta noudattaen niiden toteutumisen todennäköisyys on riittävä. Tämä edellyttää vuoden 2020 päästöjen vähentämistavoitteen nostamista 35 – 40 prosenttiin vuoden 1990 tasosta. EU:n on näytettävä tietä ja osoitettava sitoutumisensa. USA, EU ja Kiina eivät voi vain tuijottaa toistensa jalkoihin, ajatellen että, jos muut liikahtavat voisin minäkin liikkua.

Ilmastonmuutoksen hillitsemisen ratkaiseva hetki on joulukuinen Kööpenhamina. Vielä 4-5 kuukautta sitten painotettiin Kööpenhaminan merkitystä, siinä ei saa epäonnistua. Nyt kuitenkin puheet ovat muuttuneet: ehkä Kööpenhamina jää ”välikokoukseksi”, ehkä USA:n hallinto ei olisikaan vielä valmis sitoviin ratkaisuihin.

Tässä on EU:n tärkein tehtävä, sen tulee ottaa Kööpenhaminassa käsiinsä aloite YK:n ilmastosopimuksen tavoitteiden toteuttamiseksi. Valmistautumisessa tarvitaan uusin ilmastotieto. IPCC:n raportointi kärsii hitaudesta, sillä tiedot ovat pääosin 3-4 vuotta vanhoja raportin ilmestyessä.

EU:n tehtävänä on seurata jäsenmaiden ilmastostrategioiden tehokkuutta ja toteutumista. Suomen kääpiöitynyt ilmastostrategia on tästä kertova esimerkki: Suomen pitkän aikavälin ilmasto- ja energiastrategia vähentää kasvihuonekaasupäästöjä vain 5 prosenttia vuoden 1990 tasosta, 15 lisäprosenttia tulee vastuuministerin mukaan 1600 MW :n ydinvoimalan rakentamisesta.

Joulukuussa 2008 EU jakoi vapaasti ja ilmaiseksi päästöoikeuksia teollisuudelleen. EU on dumpattu täyteen päästöoikeuksia, joiden hinta on aivan liian matala – tilannetta vahvistaa talouden depressio. Lama on vähentänyt sähkönkulutusta Euroopassa ja ilman tätä päästöjen tilanne olisi paljon surkeampi.

Potsdamer Institut für die Klimaforschung toteaa kahden celsiusasteen tavoitteen siirtyneen historiaan, tavoitteena IPCC:n linjajohtajan mukaan on 400 ppm:n hiilidioksiditason säilyttäminen ilmakehässä. Tästä eduskunnan ympäristövaliokunta kuuli 15. toukokuuta.

Suomessa on iloittu sähkön kulutuksen pienenemisestä. Ilon ei saa antaa hämätä, työ ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi on pahasti kesken. EU:n on ryhdistäydyttävä, Kiinaa ja muita kehittyviä talouksia ei saada mukaan, jos emme pysty vakuuttavasti kantamaan vastuuta historiallisista päästöistä.1800 - luvun oopiumsotien tykkien valamisen hiilidioksidi on edelleen ilmakehässämme.