Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Ilmastonmuutos supistaa Euroopan lintulajistoa • 25.2.2008uutisarkisto

Voimakas ilmastonmuutos tulee supistamaan Euroopan pesimälinnuston levinneisyysalueita jopa viidenneksen. Uuden tutkimuksen mukaan ilmaston lämpeneminen kolmella asteella siirtää lintujen nykyisiä levinneisyysalueita vastaavat ilmasto-olot keskimäärin 550 kilometriä kohti koillista vuosisadan loppuun mennessä. Uudet alueet olisivat arvioilta päällekäisiä nykyisten levinneisyysalueiden kanssa vain 40 prosentin osalta. Kolme astetta onkin enemmän kuin siedettävän ilmastonmuutoksen rajaksi asetettu kahden asteen tavoite, joka toimii Euroopan unionin ilmastopolitiikan ohjenuorana.

Mikäli Euroopassa pesivien lintujen elinalueet tulevat seuraamaan ilmastossa tapahtuvia muutoksia, monet lajit katoavat Euroopan alueelta, erityisesti Etelä- ja Keski-Euroopassa. Lajirunsauden uusi painopiste siirtyisi Etelä-Suomen ja Baltian maiden alueelle. Suomessa tämä merkitsisi uusia pesimälajeja, mutta myös noin 20 nykyisen lajin häviämistä. Vaarassa ovat esimerkiksi tilhi ja tunturipöllö. Monet koko maassa esiintyvät lajit, kuten teeri ja metso, saattavat siirtyä pohjoisen erikoisuuksiksi.

Climatic Atlas of European Breeding Birds-tutkimuksessa tehty analyysi antaa suuntaviivoja odotettavissa olevista muutoksista. Analyysi osoittaa todennäköisimmät uudet levinneisyysalueet, mikäli linnut eivät pysty sopeutumaan pesimäalueensa ilmastossa tapahtuviin muutoksiin. Eteläisen Suomen pesijöissä ja talvehtijoissa on jo havaittu analyysia tukevia muutoksia. Etenkin vesilintuja nähdään talvehtimassa Suomessa yhä kirjavampi joukko.

Levinneisyysalueiden muutoksia tarkasteltaessa on Euroopan ilmaston muuttumisen lisäksi huomioitava myös talvehtimisaluilla tapahtuvat muutokset, maankäytön muutokset, tärkeiden levähdysalueiden säilyminen ja monta muuta seikkaa. Esimerkiksi talvehtimisaluiden aavioikuituminen Afrikassa voi vaikuttaa Euroopan pesimälajistoon merkittävästi. Toiset lintulajit voivat myös onnistua sopeutumaan pesimäalueensa uusiin ilmasto-oloihin. Tutkimuksen tulokset antavat kuitenkin hyvän näkemyksen kokonaisuudesta ja siitä mitä on odotettavissa.