Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

"Ilmastonmuutos todellinen joukkotuhoase" • 6.8.2003uutisarkisto

"Ilmastonmuutos todellinen joukkotuhoase"

Ison-Britannian johtava ilmastotutkija Sir John Houghton tuomitsee pääministeri Tony Blairin epäonnistuneen ilmastoasioiden puolustamisessa Yhdysvaltain presidenttiä George Bushia vastaan. Houghton sanoi brittilehti The Guardianissa heinäkuun lopulla, että Blair vaarantaa täten koko ihmiskunnan tulevaisuuden.

Houghtonin mielestä ilmaston lämpeneminen on yhtä suuri maailmanlaajuinen uhka kuin joukkotuhoaseet. Pisteliäässä artikkelissa Houghton hyökkää George W. Bushia vastaan ja sanoo tämän "hylänneen johtajuutensa täydellisesti". Blairia hän syyttää pelkuruudesta, sillä Bushin ärsyttämisen pelossa tämä ei tuo ilmastoasioita esille.

"Jos poliittisilla johtajillamme on yksi tehtävä ylitse muiden, on se kansalaisten turvallisuudesta huolehtiminen. Pitkällä aikavälillä meitä on kuitenkin uhkaamassa vaarallisuudessa kemiallisiin, biologisiin ja ydinaseisiin verrattavissa oleva tekijä eli ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos. Yhtäläisyydet maailmanlaajuisen ilmastonmuutoksen ja kansainvälisen terrorismin välillä ovat yhä selvemmät, silti kumpikaan johtajista ei tee mitään", Houghton sanoo.

Ilmatieteen laitoksen entinen johtaja Sir John Houghton toimi yhtenä puheenjohtajana YK:n hallitustenvälisessä ilmastopaneelissa. Hänen mukaansa luonnonmullistukset aiheuttavat yhtä suurta tuhoa kuin terrorismi: esimerkkinä ovat ennätykselliset 562 tornadoa toukokuun aikana Yhdysvalloissa ja Intian 49 asteeseen yltäneen helleaallon aiheuttamat 1 500 kuolonuhria.

Tony Blair on myöntänyt, että todellista maailmanlaajuista turvallisuutta ei voida saavuttaa, jos maapallo taistelee ilmastonmuutoksen kynsissä. Sanahelinä ei Houghtonin mielestä kuitenkaan enää riitä, vaan puheet pitää lunastaa teoilla.

"Yhdysvallat tuottaa maailman kasvihuonepäästöistä neljäsosan vaikka sen väkiluku on vain 5 % maapallon väestöstä. Se on maailman suurin saastuttaja. Mutta maan hallitus, joka on täydellisesti antanut piupaut johtajuudelleen, ei ota ongelmaa vakavasti. Iso-Britanniakin alkaa tippua johdosta, koska Blair ei halua suututtaa Bushia."

Niin kauan kuin Yhdysvallat kieltäytyy yhteistyöstä, muiden on hankalaa ratkaista jatkuvasti vaikeutuva ja kauas tulevaisuuteen vaikuttava ilmasto-ongelma.

"Tony Blairilla on edessään haaste. Hänen tulee johtaa 'halukkaiden koalitiota' akuutin ilmasto-ongelman ratkaisussa. Blairilla on myös ainutlaatuinen asema suostutella presidentti Bush mukaan tähän koalitioon - ovathan miehet tunnetusti yhteisellä asialla pelastamassa maailmaa 'joukkotuhoaseilta'."

"Mutta vaikka Blair ei onnistuisi saamaan Bushia taakseen, on hänellä paljon muita liittolaisia, jotka lähtevät mukaan - vaikka tämä tarkoittaisi Yhdysvaltain vastustamista niin kauan kun sillä on öljypresidentti."