Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Ilmastonmuutosta yritetään hidastaa myös vähentämällä metsien häviämistä • 17.11.2006Nairobin ilmastokokous 2006

Jari Luukkonen

Papua-Uuden Guinean esittämän aloitteen pohjalta edellinen COP Montrealissa päätti esittää, että YK:n ilmastosopimuksen alainen tieteellistä ja teknistä tukea antava SBSTA (Subsidiary Body for Scientific and Technical Advice) arvioi kahden vuoden aikana kuinka metsien häviämisen estäminen voitaisiin kytkeä osaksi ilmastonmuutoksen vastaista taistelua.

Edellisessä kokouksessaan keväällä SBSTA päätti järjestää työpajan aiheesta, joka kokoontuikin Roomassa elo-syyskuun vaihteessa. Työpajaan osallistui yli 200 henkilöä useasta kymmenestä eri maasta. Nyt Nairobissa ilmastokokouksessa asia ei vielä ollut virallisesti asialistalla, SBSTA:n kokouksessa todettiin, että asia etenee. Eri maita on pyydetty esittämään näkemyksensä tämänhetkisestä tilanteesta.

Käytännössä asiassa on esitetty neljä eri optiota, kuinka se voisi toimia käytännössä:

1) asian kytkeminen YK:n käytössä oleviin mekanismeihin ja järjestelmiin,
2) Brasilian esitys vapaaehtoisen rahaston perustamisesta, joka keräisi varat teollisuusmaista ja näillä varoilla ylläpidettäisiin maiden ns. referenssitasoa metsäpinta-alan suhteen,
3) Markkinapohjainen järjestelmä, joka linkittyisi todennäköisesti puhtaan kehityksen mekanismeja edistävään CDM-yhteyteen ja
4) toistaiseksi avoin optio, joka voi olla edellisten yhdistelmä tai sitten aivan uusi aloite.

Kaikkia esitettyjä optioita täytyy arvioida eri kriteerien pohjalta. Näitä ovat esimerkiksi miten verifioidaan metsän pinta-ala ja laatu, mihin asetetaan raja-arvo kuinka paljon metsäpinta-ala voi vähentyä vai voiko ollenkaan, kuinka määräaikainen monitorointi tapahtuu, miten rahoitus tapahtuu tai kuinka järjestelyn pysyvyys varmistetaan?

Vaikeita kysymyksiä ovat erityisesti erilaisten maiden tilanteen arviointi ja kuinka niiden metsäpinta-alan turvaamiseen tulisi suhtautua. Joissain kehitysmaissa metsäpeite häviää kovaa vauhtia, toisissa se on varsin turvattu hyvän suojelualueverkoston ja metsänhoidon ansiosta ja sitten joissain yksittäisissä maissa metsäpeite jopa kasvaa.

Käytännössä asian puitteissa järjestetään uusi työpaja vielä keväällä ennen SBSTA:n seuraavaa kokousta toukokuussa. SBSTA:n lähettää asian COP:lle, joka esittää sen keskusteltavaksi. Tavoitteena pitäisi olla, että päätös asian eteenpäinviemisestä saataisiin mahdollisimman nopeasti eteenpäin. Vaarana kuitenkin on, että seuraava ilmastokokous Balilla vuoden kuluttua on niin täynnä suurempia asioita ja odotuksia, että tämä asia jalkoihin – toivottavasti ei.