Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Ilmastoskeptikko presidentiksi – miten käy maapallon? • 9.11.2016MarrakechUSAn presidentinvaalit

Hanna Aho
Suomen luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija

Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi on vakava paikka ilmastonmuutoksen torjumisen kannalta. Onko kaikki niin huonosti kuin miltä vaikuttaa?

Yhdysvaltain tuleva presidentti on kieltänyt ilmastonmuutoksen olemassaolon useita kertoja. Hän on uhannut purkaa Pariisin ilmastosopimuksen ja perua Yhdysvaltain päästövähennystavoitteet. Vaalikampanjan aikana lausutut asiat eivät kuitenkaan ole vielä tekoja. Mahdollisia tulevaisuuskuvia on useita.

1. Irtautuuko Yhdysvallat Pariisin sopimuksesta?

Tämä olisi mahdollista vasta neljän vuoden kuluttua, mutta ilmastonmuutoksen puitesopimuksesta eroaminen onnistuu vuodessa. Tällöin ero koskisi myös Pariisin sopimusta. Tällä ei kuitenkaan ole vaikutusta Pariisin sopimuksen voimassaoloon.

On muistettava, että ilmastonmuutoksen puitesopimus on presidentti George W. Bushin ja Yhdysvaltain kongressin hyväksymä. Siitä eroamisen kynnys on korkea.

2. Jättääkö Yhdysvallat toimeenpanematta omat päästövähennyslupauksensa ja painaa jarrua uusiutuviin energiamuotoihin siirtymiselle?

On mahdollista ja jopa todennäköistä, että Trump asettaa ilmastoskeptikkoja energia- ja ympäristöasioiden johtoon. Hän on myös puhunut mittavista norminpurkutalkoista ja ilmastorahoituksen lopettamisesta. Lux Researchin arvion mukaan Yhdysvaltain päästöt todennäköisesti kasvavat Trumpin presidenttiyden aikana, kun taas Hillary Clintonin politiikka olisi todennäköisesti johtanut päästöjen vähenemiseen.

Toisaalta samalla Yhdysvaltain osavaltiot etenevät omiin suuntiinsa, ja esimerkiksi Kalifornia ja New York ovat olleet tähän mennessä edelläkävijöitä monella saralla. Uusi presidentti ei voi vaikuttaa uusiutuvan energian hintojen kehitykseen lähivuosina, eikä siihen, mikä on tulevaisuudessa halvin energiantuotantotapa.

Valtiotason päätökset Yhdysvalloissa vaikuttavat totta kai ilmastopolitiikkaan ja muihin maihin, erityisesti sen tärkeään kauppakumppaniin Kanadaan. Uuden pääministerin johdolla Kanada on ottanut ensiaskeleita päästövähennyksien tavoittelussa, mutta Yhdysvaltain kehitys voi nyt heijastua sen ilmastosuunnitelmiin.

3. Kääntääkö Trump kelkkansa?

On myös mahdollista, että vaalikampanjan aikana tehdyt heitot eivät toteudu. Presidenttiä painaa vastuu omista kansalaisistaan ja heidän turvallisuudestaan. Niinpä voi olla, että tosipaikan tullen ympäristövirastoa ei lopeteta eikä nykyisistä ilmastotoimista luovuta. Ilmastonmuutoksen vaikutuksiin on pakko varautua ja esimerkiksi Floridaa vaivaavat jo nyt tulvat. Tätä ei voi jättää huomioimatta, ja uusi presidentti voi kasvaa vastuunsa mukaiseksi.

4. Kuka ottaa kansainvälisen ilmastojohtajuuden vai vaivutaanko epävarmuuden tilaan?

Pariisin sopimus rakennettiin Kiinan ja Yhdysvaltain vahvan yhteisymmärryksen pohjalta. Nyt tuo yhteisymmärrys voi rakoilla, ja Kiina kritisoi Trumpia jo ennen valintaa. Ilmastodiplomatialle koittaa vaikeat ajat, elleivät EU, Kiina, Brasilia, Australia, Kanada, Intia ja kehitysmaiden yhteenliittymä pysty osoittamaan nyt tarvittavaa ilmastojohtajuutta.

Vaalit eivät kuitenkaan puhalla pois Pariisin henkeä. On muistettava, että lähes kaikki maailman maat ovat allekirjoittaneet ja yli puolet ratifioineet Pariisin sopimuksen.

5. Miten ympäristöliike toipuu tästä ja miten tehdä comeback neljässä vuodessa?

Tilanne on kolaus ympäristöliikkeelle Yhdysvalloissa. Samaan aikaan moni Hillary Clintonin kannattaja on pettynyt, ja ilmastonmuutoksen vaikutukset pahenevat. Jos Yhdysvalloissa koittaa norminpurkutalkoot, jotka heikentävät ympäristön suojelua ja ihmisten elinympäristön tilaa entisestään, ympäristönsuojeluliike voi saada uuden sysäyksen eteenpäin.

Keskeisin kysymys kuitenkin on: Kun jäätiköt jo sulavat ja lämpötilaennätyksiä lyödään kuukausi kuukauden perään, miten varmistamme, että momentum, joka on kasvanut tähän hetkeen saakka, kasvaa entisestään? Poliitikkojen mielipiteet heijastelevat ympäröivän maailman tuntoja. Ympäröivässä maailmassa yhteisymmärrys ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta ja tarvittavista toimista lämpenemisen hillitsemiseksi ovat valtavirtaa. Ympäristöliikkeen on kasvettava ja löydettävä uusia muotoja, jotta energiamurros etenee entistä päättäväisemmin askelin. Odotteluun ei ole aikaa, joten nyt on aika jatkaa ponnisteluja.

Teksti on alunperin julkaistu Suomen luonnonsuojeluliiton blogissa 9.11.2016  Ilmastoskeptikko presidentiksi – miten käy maapallon?