Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Kaksi astetta tarkoittaa Afrikalle varmaa kuolemaa • 12.12.2009Kööpenhamina

Sini Eräjää

Päivän väkevimpiä esiintymisiä Bella Centerissä perjantaina oli epäilemättä kehitysmaiden G77 -ryhmän edustajan, sudanilaisen Lumumba Di-Apingin puhe järjestötarkkailijoille suunnatussa tiedotustilaisuudessa. Suuri sali istui hiiren hiljaa kun Di-Aping hitaasti ja varmasti listasi kehitysmaiden edellytyksiä tulevalle ilmastosopimukselle.

Di-Aping teki yleisölle selväksi, että erityisesti Afrikan maat neuvottelevat hengestään ja sen säilymisen edellytyksenä on lämpötilan nousun rajoittaminen 1,5 asteeseen. Maailman keskilämpötilan nousu kahdella asteella tarkoittaisi Afrikalle todennäköisesti 3,5 asteen nousua ja saarivaltioille hukkumista. Miljoonien ihmishenkien pelastamiseksi tulee teollisuusmaiden vähentää päästöjään 52 % vuoteen 2017 mennessä ja reippaasti yli 100 % vuoteen 2050 mennessä. Kehitysmaiden G77 ryhmälle tärkeää on myös Kioton pöytäkirjasta ja sen periaatteista kiinni pitäminen sen sijaan, että alettaisiin muodostamaan uutta pöytäkirjaa.

Di-Aping luetteli numeroja tylyllä äänen sävyllä, mutta tyly on myös todellisuus teollisuusmaiden päästövähennysten osalta. Maiden tähän asti ”lupaamat” päästövähennykset johtaisivat todennäköisesti 3,5 asteen keskilämpötilan nousuun.

Vaatimukset kohdistuivat myös yleisössä istuviin kansalaisjärjestöihin, joilta Di-Aping peräänkuulutti sitoutumista näihin tiukkoihin ja vaikeisiinkin tavoitteisiin. Vaikeaa elämähän on muutenkin. Hän kertoi seuranneensa hämmentyneenä, kuinka länsimaiset kansalaisjärjestöt olivat jo lähteneet puhumaan kompromisseista ja siten lähteneet samaan kelkkaan valtioittensa ja teollisuutensa kanssa.

Yleisö hiljaisesti nyökytteli päitään sekä pyöritteli silmiään. Yleisöpuheenvuorossa WWF:n edustaja kiitti puhujaa järjestöjen motivoinnista. Lopulta osallistujat taputtivat seisaallaan.