Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Kasvihuonekaasujen pitoisuudet jälleen huippulukemissa • 28.5.2008uutisarkisto

Merkittävimpien kasvihuonekaasujen, hiilidioksidin ja metaanin pitoisuudet ilmakehässä ovat yltäneet jälleen huippulukemiin. Hiilidioksidinpitousuus nousi vuoden aikana 2.4 ppm (parts per million), kun viisikymmentä vuotta sitten vuosittainen kasvu oli vielä alle yhden ppm. Myös metaanin pitoisuudet kääntyivät yllättäen nousuun, niin pysytellessä suhteellisen vakaalla tasolla viimeiset kymmennen vuotta.

Jokaista miljoonaa molekyyliä kohtaan on ilmakehässä nyt 385 molekyyliä hiilidoksidia, mikä tarkoittaa noin sadan ppm lisäystä esiteolliseen aikaan verrattuna. Metaanin osuus on suhteessa pienempi, 1800 molekyyliä jokaista biljoonaa molekyyliä kohtaan, mutta se on myös hiilidioksidia 25 kertaa voimakkaampi kasvihuonekaasu.

Mittasutiedot julkaisseen NOAA:n tutkijat eivät vielä uskaltaneet nimetä metaanin pitoisuuden äkillisen nousun syitä. Todennäiköisiä syitä ovat kuitenkin Aasian nopea teollistuminen, trooppisten alueiden kosteikot ja pohjoisten arktisten alueiden sulaminen ikiroudasta. Mittaustulokset ovat osa NOAA:n vuosittain julkaiseman kasvihuonkaasuindeksin tuloksia.

The NOAA Annual Greenhouse Gas Index