Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Kasvihuonekaasut lämmittävät myös meriä • 28.3.2005uutisarkisto

Merien lämpeneminen 40 viime vuoden aikana on yhteydessä kasvihuonekaasupäästöihin. Tieto perustuu amerikkalaiseen tutkimukseen, jonka tulokset julkistettiin American Association for the Advancement of Sciencen (AAAS) vuosittaisessa tapaamisessa Washingtonissa.

Tutkimuksessa verrattiin merten lämpötilan nousua ilmastoennusteisiin. Tutkijat syöttivät tietokonesimulaattoriin erilaisia skenaarioita, joilla he yrittivät toistaa viimeisen 40 vuoden aikana tapahtuneen merien lämpenemisen.

Merihavaintoja yritettiin selittää useilla eri tekijöillä, kuten ilmaston luonnollisella vaihtelevuudella, aurinkosäteilyllä ja tulivuorten päästöillä, mutta mikään näistä ei tuottanut tarpeeksi tulosta.

"Ilmaston lämpeneminen oli ainoa tekijä, joka iski täysin naulan kantaan. Tutkimustuloksemme on tähän asti kaikista vakuuttavin todiste siitä, että maapallon ilmasto lämpenee. Olemme pystyneet nyt pitävästi simuloimaan ilmaston lämpenemisen sekä menneisyyden että tulevaisuuden kehityksen”, sanoo Tim Barnett Scripps-meri-instituutin ilmastontutkimuslaitokselta San Diegosta.

"Kun uusi aineisto yhdistetään vuosikymmen sitten saatuihin tuloksiin, on selvää, että väittely ilmaston lämpenemisen olemassaolosta voidaan lopettaa tähän."

Tietokoneohjelmalla saatiin toistettua merissä tapahtuneet lämpötilan muutokset 95 % varmuudella. Tutkijoiden mukaan tämä on pitävä todiste siitä, että ilmastonmuutos aiheutuu ihmisen toiminnasta.

Tutkijoiden mukaan ilmastonmuutos vaikuttaa rajusti paikallisiin vesivarantoihin tulevien vuosikymmenien aikana. Yhdysvaltain länsiosissa on jo vesipulaa ja tutkimusten mukaan aluetta saattaa koetella todellinen vesikriisi 20 vuoden sisällä.

Jäätiköiden kiihtyvästä sulamisen vuoksi miljoonat ihmiset Etelä-Amerikan Andeilla ja Länsi-Kiinassa saattavat jäädä ilman riittäviä vesivarantoja kesäkuukausien aikana.

"Jos yhteiskunnat eivät osaa varautua veden talteenottoon lumen sulaessa entistä aikaisemmin, joutuvat ne kärsimään vesipulasta kesäkuukausien aikana" selvittää Barnett.

Tutkimus julkaistiin päivä sen jälkeen, kun Kioton pöytäkirja tuli voimaan. Se asettaa lisäpaineita Yhdysvalloille, joka ei ole allekirjoittanut pöytäkirjaa.

Barnett vaatiikin poliittista johtajuutta maailmanlaajuisen katastrofin välttämiseksi.

"Toivottavasti Yhdysvallat kääntyy oikeaan suuntaan. Meidän on nyt selvitettävä ilmastonmuutoksesta aiheutuvat ongelmat. Tilannetta on vaikea yrittää korjata, jos emme tiedä, mitä meillä on edessämme.”

AAAS:n lehdistötiedote