Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Kiinassa mittava tuulivoimapotentiaali • 6.12.2005uutisarkisto

Tuuli on yksi Kiinan rikkaimmista energiaresursseista ja tuulivoiman tuotanto kasvaa voimakkaasti maassa. Greenpeacen, Stanfordin yliopiston ja YK:n ympäristöohjelman UNEPin raportissa Guangdongin maakunnasta, Kiinan eteläisestä kasvukeskuksesta, todetaan tuulivoimanäkymien olevan siellä poikkeuksellisen hyvät. Maakunta tuottaa nyt yhdeksäsosan Kiinan tuulivoimasta.

Kiinan hallitus on asettanut tavoitteekseen tuottaa 20 gigawattia tuulivoimaa vuoteen 2020 mennessä. Pelkästään Guangdongin maakunnan tuulivoimapotentiaali on uuden raportin mukaan yhtä suuri. Guangdongin maakunnan oma tavoite on tuottaa vuonna 2020 3 000 megawattia tuulivoimaa vuodessa.

Kiinan valtion tavoite 20 GW vuoteen 2020 mennessä on paljon verrattuna koko maailman tämän hetken olemassa olevaan tuulivoimakapasiteettiin, joka on 55 gigawattia. Verrattuna Kiinan koko arvioituun tuulivoimapotentiaaliin, joka on 3 200 gigawattia, se on kuitenkin vähäinen. Parhaimmat mahdollisuudet tuottaa tuulivoimaa Kiinassa ovat Koillis-Kiinassa, Luoteis-Kiinassa sekä kaakkoisrannikolla. Kiinan kaikkien voimalähteiden tämänhetkinen yhteistuotantokapasiteetti on yhteensä 460 gigawattia.

Vuonna 2004 Kiinan tuulivoimakapasiteetti oli vain 760 megawattia. Kiinan hallitus on kuitenkin huomannut tuulivoiman kehitysmahdollisuudet ja panostanut investointien houkuttelemiseen tuulivoiman tuotantoon. Sekä kiinalaiset energia- ja muiden alojen yhtiöt että ulkomaiset yhtiöt muun muassa Espanjasta, Saksasta ja Yhdysvalloista ovat tehneet merkittäviä investointeja Kiinan tuulivoimaan. Siitä huolimatta tuulivoima kattoi vain 0,01 prosenttia Kiinan energiantuotannosta vuonna 2004, mikä on varsin alhainen osuus verrattuna vastaaviin eurooppalaisiin tai maailmanlaajuisiin lukuihin.

Kiinalaisessa tuulivoimantuotannossa on vielä pulaa teknisestä tietotaidosta ja se nojaa paljolti ulkomailta tuotuun teknologiaan, mikä nostaa kiinalaisen tuulivoiman tuotantokustannuksia. Silti tuulivoiman hinta on laskenut viime vuosina Kiinassa. Ensi vuoden tammikuussa voimaan astuva Kiinan uusi laki uusiutuvista energiamuodoista takaa tuulivoimalle vakaan hinnan, minkä odotetaan kiihdyttävän tuulivoiman tuotantoa.

Maailmanlaajuisesti laskevat hinnat ja hallitusten tuki ovat lisänneet tuulivoimateollisuutta, jonka liikevaihto oli vuonna 2002 7 miljardia ja vuonna 2004 jo 10 miljardia dollaria. Tuulivoima työllistää 100 000 ihmistä maailmassa, ja yksistään Saksassa tuulivoiman odotetaan tuottavan 100 000 uutta työpaikkaa vuoteen 2010 mennessä. Kun tuulivoimantuotanto lisääntyy Kiinassa, turbiinien suurtuotannon odotetaan laskevan tuulivoiman tuotantohintaa lopulta maailmanlaajuisesti.