Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Maailman johtajat vauhdittivat ilmastoneuvotteluita • 25.9.2007uutisarkisto

Oras Tynkkynen

Ennätysmäärä valtionpäämiehiä kokoontui New Yorkiin käsittelemään toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi. YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin koolle kutsumaan korkean tason ilmastokonferenssiin osallistui noin 80 presidenttiä, pääministeriä tai muuta valtionjohtajaa. Suomea kokouksessa edusti tasavallan presidentti Tarja Halonen.

YK:n yleiskokousta edeltänyt ilmastokonferenssi alkoi pääsihteerin avauspuheenvuorolla, jossa hän korosti ilmastonmuutoksen torjumisen kiireellisyyttä. Avausistunnossa puhuivat myös mm. Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC;n puheenjohtaja Rajendra Pachauri ja Kalifornian kuvernööri Arnold Schwartzenegger.

Varsinainen konferenssi koostui neljästä rinnakkaisesta istunnosta. Niissä käsiteltiin ilmastonmuutoksen torjuntaa, sen vaikutuksiin sopeutumista, teknologiaa ja rahoitusta.

Torjuntaistunnossa maailman johtajat painottivat, että riittävä tieteellinen varmuus ihmisen osuudesta ilmastonmuutokseen on saavutettu ja että ilmastonmuutoksen torjuminen edellyttää välittömiä toimia. Maat tukivat yksimielisesti Balilla joulukuussa alkavia YK-neuvotteluja.

Useiden maiden edustajat muistuttivat, että ilmastonmuutoksen torjuminen tulee selvästi halvemmaksi kuin sen jälkien korjaaminen. Talouden kehitys ja päästöjen rajoittaminen on mahdollista yhdistää, ja ilmastonsuojelu voi luoda merkittäviä taloudellisia mahdollisuuksia.

Monissa puheenvuoroissa hahmoteltiin tulevan ilmastosopimuksen elementtejä. Sellaisina pidettiin mm. joustavuutta, puhtaan teknologian kehittämistä ja käyttöönottoa, globaalien hiilimarkkinoiden luomista, metsäkadon pysäyttämistä ja suurempaa roolia adaptaatiolle. Osa puhujista korosti oikeudenmukaisuutta ja eri politiikkatoimien koherenssia.

Muutamat maat tekivät myös konkreettisia aloitteita. Sveitsi ehdotti globaalia hiilidioksidiveroa. Indonesia kertoi trooppisten metsämaiden johtajien kokouksesta.

Ruotsi jätti YK:n pääsihteerille aloitteen kehityshankkeiden käymisestä läpi ilmastonäkökulmasta. Ecuador peräänkuulutti tukea maille, jotka päättävät jättää fossiilisten polttoaineiden varoja hyödyntämättä. EU:n komissio puolestaan esitti vastaavaa valtionpäämiestason konferenssia vuoden 2009 alkupuoliskolla.

Konferenssiin osallistui edustajia yhteensä noin 150 maasta. Mukana olivat mm. EU:n komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso, Saksan liittokansleri Angela Merkel, Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt ja Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice.

Kokouksen tavoitteena oli luoda poliittista tahtoa, jotta neuvottelut Kioton pöytäkirjan jatkosta saataisiin hyvään vauhtiin. Koskaan aiemmin yhtä moni valtionpäämies ei ole kokoontunut käsittelemään ilmastonmuutoksen torjumista.