Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Marssilla Äiti Maan puolesta - tie uuteen energiaan 2 • 12.12.2014kansalaisjärjestötLimaCOP20ilmasto-oikeudenmukaisuusilmastorahoitusuusiutuva energiapäästövähennystavoitteetilmastonmuutoksen seuraukset

Leena Kontinen
ilmastokampanja-vastaava, Maan ystävät

Ihmisoikeuksien päivänä 10.12. Limassa marssittiin värikkäästi ja vahvasti Äiti Maan puolesta. Kansainvälisen Maan ystävien kampanjoitsijoita oli mukana tuhansien joukossa yhdessä monien alkuperäiskansojen edustajien, mm. viime syyskuussa surmattujen perulaisten kampanjoitsijoiden sukulaisten kanssa. Peru on Äiti Maan puolustajille yksi maailman vaarallisimmista maista. Siellä on murhattu ympäristönsuojelijoita ja maaoikeuksien puolustajia neljänneksi eniten maailmassa.

Kuva Limassa marssilla 15 000 ihmisoikeuksien ja ympäristön puolustajaa. Kuva Luca Tomac.

Kuva Luka Tomac

Marssin teemana oli ilmasto-oikeudenmukaisuus. Yhä uudestaan joudutaan toistamaan, kuinka suurimmasta osasta päästöistä historiallisesti vastuussa olevien rikkaiden teollisuusmaiden tulisi maksaa ilmastovelkansa merkittävinä päästövähennyksinä sekä taloudellisena ja muuna tukena köyhille maille, jotka vailla omaa syytään joutuvat eniten kärsimään ilmastonmuutoksesta jo nyt. Tämä ei tarkoita kehittyville nopeasti teollistuville maille vapaata oikeutta suuriin päästöihinsä. Mutta rikkaiden maiden väistäessä vastuutaan tilanne pahenee koko ajan eivätkä neuvottelutkaan voi edetä ilman kannustavaa esimerkkiä oman osan hoitamisesta. On arvioitu vuosittain 400 000 ihmisen kuolevan ilmastonmuutoksen aiheuttamaan ruokapulaan ja sairauksiin, erityisesti kehitysmaissa. Määrä on kasvussa hiilipäästöjen kasvaessa.

Kuva Luka Tomac

Ilmastonmuutoksen haaste maailmalle on niin vakava ja valtava, että tarvitaan rohkeita ratkaisuja sen voittamiseksi. Tarvitaan suurta muutosta energian tuotannossa ja kulutuksessa, siirtymistä kokonaan uusiutuvaan, puhtaaseen energiaan ja energian kulutuksen vähentämiseen. Tämä muutos on mahdollinen - ja välttämätön. Nykyisistä kestämättömistä keskitetysti tuotetuista energiamuodoista, fossiilisista polttoaineista, ydinvoimasta jne., on päästävä eroon kohti hajautettua kestävää energiantuotantoa, kokonaan uusiutuvaa yhteisöenergiaa.

Ensimmäisellä kokousviikolla Kansainvälisen Maan ystävien tempauksen teemana Limassa oli  energiajärjestelmän muutos - huonosta, likaisesta energiasta hyvään, puhtaaseen energiantuotantoon. Ironisesti samalla viikolla Suomessa eduskunta päätti hyväksyä Fennovoiman uuden ydinvoimalahankeyhteistyön venäläisen Rosatomin kanssa. Päätös oli kuitenkin vastoin Suomen kansan enemmistön tahtoa ja harhahanke on vailla laajempaa tukea. Suomessakin yleinen ja yritysten mielenkiinto suuntautuu onneksi aivan toiseen suuntaan: kotimaiseen turvalliseen uusiutuvaan hajautettuun energian tuotantoon ja energiatehokkuuteen. Keskittykäämme niihin. 

Kuva Luka Tomac

Uusi aika on jo alkanut, se tarvitsee vain vahvempaa poliittista tukea toteutuakseen tarpeeksi nopeasti ja laajasti. Ratkaisuehdotuksia muutoksen vauhdittamiseksi maailmanlaajuisestikin on jo luotu. Fossiilisten polttoaineiden tuen lopettamisen lisäksi, ja osin vaikka sen avulla, olisi esimerkiksi mahdollista luoda maailmanlaajuisesti rahoitettu syöttötariffi  uusiutuvalle energialle. Ilmastorahoitustakin voitaisiin käyttää sen rahoituksena köyhissä maissa.

Afrikan maat näkevät jo välttämättömän muutoksen tarpeen energian tuotannossa ja ehdottavat syöttötariffia yhdeksi keinoksi mahdollistaa köyhemmillekin maille siirtyminen suoraan puhtaisiin, uusiutuviin energianlähteisiin. Viimeisin IPCC -raporttikin pitää syöttötariffia tehokkaimpana uusiutuvan energian edistäjänä. Maailmanlaajuisesti rahoitettua syöttötariffia tarkastellaan myös juuri julkaistussa tutkimuslaitosten raportissa, jossa esitetään konkreettisia ehdotuksia sen toteuttamiseksi.

Toivottavasti Limassa saataisiin vielä ihmeitä aikaan; sovittua päästöjen vähentämisestä nollaan ja täydellisestä fossiilisista polttoaineista luopumisesta vuoteen 2050 mennessä sekä sitoutumisesta riittävään ilmastorahoitukseen. Siitä viestistä ja päätöksestä voisi alkaa nopeampi tie parempaan Pariisiin ensi vuonna - pois muistakin kestämättömistä energiamuodoista täysin puhtaisiin energiaratkaisuihin ja parempaan huomiseen jo tänään, välittömästi. Joka tapauksessa valitsemme sen tien, sillä vain se vie elinvoimaiseen tulevaisuuteen.