Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Nairobin kokous rakentaa Kioton pöytäkirjan jatkosopimusta • 8.11.2006Nairobin ilmastokokous 2006

Kaisa Kosonen

YK:n ilmastosopimuksen kahdestoista osapuolikokous rinnakkaiskokouksineen käynnistyi maanantaina 6.11. eksoottisissa tunnelmissa Nairobissa. Aikataulujen pito oli aamupäivällä vaikeaa, sillä konferenssialue muistuttaa erehdyttävästi labyrinttia erillisine rakennuksineen, telttoineen ja käytävineen, joissa delegaatit haahuilevat hämmentyneen näköisinä. Osittain konferenssirakennusten sisällekin ulottuva rehevä kasvillisuus ja erilaisten eläinten äänet, etenkin pimeän tullessa, muistuttivat kokousedustajia maanosasta, jonka ennustetaan kärsivän rankimmin ilmastonmuutoksesta. Tästä myös Kenian varapresidentti Arthur Moody Awory muistutti kokousedustajia koskettavassa avauspuheessaan.

Nairobin kokouksen on määrä viedä eteenpäin neuvotteluja Kioton pöytäkirjan toisen sitoumuskauden (2013–2017) velvoitteista ja päästövähennyskeinojen valikoimasta, eli niin kutsutusta post 2012 -sopimuksesta. Neuvotteluja käydään kahden artiklan alla, joista 3.9 koskee teollisuusmaiden uusia päästövähennystavoitteita ja artikla 9 Kioton pöytäkirjan kokonaisarviointia, mikä avaa mahdollisuuden mm. kehitysmaiden roolin tarkastelemiselle, päästövähennysten keinovalikoiman (mekanismien) laajentamiselle ja metsäkadon torjumisesta neuvottelemiselle. Näiden lisäksi ilmastosopimuksen alla jatkuu Montrealissa käynnistynyt dialogi, jossa Kioton pöytäkirjan ulkopuolelle jättäytyneet Yhdysvallat ja Australiakin ovat mukana. Dialogi ei kuitenkaan tähtää konkreettisiin toimenpiteisiin, vaan perustuu näkemysten vaihtoon.

Jotta prosessi etenisi Montrealin päätöksen viittaamassa aikataulussa, tulisi Nairobissa päästä sopuun ensi vuoden työohjelmista artikloille 3.9 ja 9, jotta ensi vuoden kokouksessa voitaisiin sopia tulevan sitoumuskauden mandaatista, ja vuoden 2008 COP/MOP4:ssä sitten lyödä lukkoon, mikä maa tekee mitäkin vuoden 2012 jälkeen. Jotta päästöjä saataisiin alas EU:n kahden asteen tavoitteen mukaisesti, tulisi maailman päästöt saada taittumaan seuraavalla sitoumuskaudella ja teollisuusmaiden päästöt saada 18 % vuoden 1990 tason alapuolelle.

Teollisuusmaiden, erityisesti EU:n ja Japanin huoli on, että kehitysmaat haluavat sulkea artikla 9:n keskustelut Nairobissa jo ennen kuin ne ehtivät kunnolla alkaakaan pelätessään, että neuvottelut voivat johtaa heitä koskeviin velvoitteisiin. Kehitysmaaryhmä vaatii teollisuusmailta ensin näyttöjä, ennen kuin ovat valmiita puhumaan omasta roolistaan. Toisaalta teollisuusmaat eivät ole halukkaita jatkamaan neuvotteluja pelkästään teollisuusmaita koskevien uusien toimien pohjalta, mikäli kehitysmaat eivät tule vastaan ja ole valmiita pöytäkirjan kokonaisvaltaisempaan arviointiin. On selvää, että molemmilta puolilta on pystyttävä tulemaan vastaan, jotta neuvottelut eivät jämähdä paikoilleen.

Muita Nairobin kokouksen agendalla olevia asioita ovat adaptaatio, sopeutuminen ja siinä erityisesti adaptaation viisivuotisohjelma ja adaptaatiorahasto, metsäkadon hillitseminen, puhtaan kehityksen mekanismin kehittäminen sekä teknologian siirto.