Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Nuoret vaativat kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa Durbanissa • 30.11.2011Durbanilmastoneuvottelutnuorten osallistuminen

Tom Henriksson
Ilmastolähettiläs,
Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi

Nuorten ilmastokonferenssi COY7

Nuorten konferenssi 25.-27.11. kokosi satoja nuoria ympäri maailman suunnittelemaan toimia, joilla voitaisiin vedota päättäjiin yhteisen tulevaisuutemme turvaamiseksi. Nuoret kouluttivat toisiaan, tekivät henkilökohtaisia sitoumuksia ilmaston suojelemiseksi ja vaikuttivat puhumisen, kirjoittamisen ja taiteen keinoin.

Konferenssissa Greenpeacen Internationalin durbanilaistaustainen toiminnanjohtaja Kumi Naidoo piti nuorille inspiroivan puheen. Hän muistutti, ettei tärkeää ole olla valmis kuolemaan ihanteidensa vuoksi. Tärkeää on elää niiden puolesta: omistautua ja unelmoida.

Tiistaina ilmastokokouksen toisena päivänä durbanilaiset lapset ja nuoret kertoivatkin videovetoomuksessa päättäjille unelmistaan ja rakkaudestaan luontoon. Samaan hengenvetoon nuoret kuitenkin kysyivät itseltään ja muilta, onko nuorilla enää oikeutta unelmiinsa, kun ilmastonmuutos aiheuttaa nälkää, lisää köyhyyttä ja tuhoaa luontoa.

Mitä päättäjät voivat vastata nuorille?

Nuorten vetoomukset muistuttavat, keitä varten ilmastopolitiikkaa oikeastaan tehdään. Ei ole ihme, että UNFCCC:n pääsihteeri Christiana Figueres on kertonut nuorten olevan hänen keskeisin inspiraation lähteensä.

Ilmastoneuvottelujen kansainvälinen nuorisoliike YOUNGO vaatii parhaillaan päättäjiltä muun muassa ilmastositoumusten kunnianhimon nostamista, mandaattia globaalisti kattavalle, oikeudenmukaiselle ja sitovalle sopimukselle sekä jatkokautta Kioton pöytäkirjalle.

Samalla nuoret muistuttavat, että he perivät maan. Ilmastoneuvottelujen osapuolten onkin taattava, että nuorten ääni kuuluu ja että Durbanissa saavutetaan konkreettisia tuloksia, jotka turvaavat tulevien sukupolvien tulevaisuuden.

Nuoret pyrkivät vaikuttamaan myös taiteen keinoin. Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on tosin valitettavasti jo ylittänyt 350 ppm:n turvalliseksi uskotun rajan.