Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Onko lasi puoliksi tyhjä vai täynnä? • 13.12.2008Poznanin ilmastokokous 2008

Oras Tynkkynen

Ilmastoneuvotteluiden historia on sarja epäonnistumisia. Jo 20 vuotta sitten tutkijat esittivät maailman päästöjen leikkaamista viidenneksellä. Silti päästöt ovat kasvaneet rajusti. Kioton pöytäkirja on riittämätön, eivätkä neuvottelut sen jatkosta vala toivoa.

Ilmastoneuvotteluiden historia on sarja onnistumisia. Saastuttajien lobbauksesta huolimatta maat ovat laatineet kaikkien aikojen vahvimman ympäristösopimuksen. Siinä teollisuusmaat ovat sitoutuneet ensimmäistä kertaa kääntämään päästönsä laskuun - ensimmäistä kertaa historiassa.

Molemmat näkemykset pitävät puoliksi paikkansa. Neuvottelut eivät ole tuottaneet riittäviä tuloksia suhteessa tarpeeseen - globaaliin hätätilaan. Ne ovat kuitenkin olleet huikea saavutus olosuhteisiin nähden.

Myös Poznanin kokousta voi arvioida vastakkaisista näkökulmista. Toisaalta kokousta voi pitää keskustelukerhona, joka ei kyennyt päättämään juuri mistään konkreettisesta. Toisaalta se pohjusti tietä kohti ratkaisevaa YK:n ilmastokokousta, joka pidetään Kööpenhaminassa vuoden päästä.

Mitä Poznanissa sitten tehtiin? Täällä liki 200 maan edustajat kävivät läpi erityisesti tulevalta ilmastosopimukselta vaadittavia elementtejä.

Joissakin asioissa konsensus alkoi hahmottua. Päätöksiä saatiin tehtyä adaptaatiorahaston toiminnallistamisesta ja puhtaan kehityksen mekanismin tuunaamisesta.

Toisissa kantojen eriävyydet saatiin pöydälle ja keskusteluun. Aamuyön pitkinä tunteina puhuttivat mm. oikeudenmukaisuus tulevan sopimuksen velvoitteenjaossa, hiilen talteenoton ja varastoinnin asema puhtaan kehityksen mekanismissa sekä adaptaatioveron laajentaminen kaikkiin joustomekanismeihin. Kokous päättyi lopulta neljältä perjantain ja lauantain välisenä yönä.

Poznanissa myös laadittiin työohjelma seuraavan vuoden neuvotteluille. Neuvotteluryhmien puheenjohtajat saivat mandaatin laatia tekstiluonnoksia sopimuksen pohjaksi.

Tahti matkalla Kööpenhaminaan on tiukka. Ensimmäiset neuvottelut pidetään Bonnissa 29.3.-8.4. ja 1.-12.6., kolmas elo-syyskuussa vielä tuntemattomassa paikassa.

Poznanin kokouksen onnistuminen tai epäonnistuminen ei ratkea ehkä vielä siinä vaiheessa, kun siivoajat alkavat putsata noin 11 000 osanottajan jälkiä. Todennäköisesti se nähdään vasta 7.-18.12. pidettävässä Kööpenhaminan kokouksessa.

Silloin tiedetään, veikö Poznan maailmaa riittävän lähelle uutta ilmastosopimusta.