Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Sata maata ratifioinut Kioton pöytäkirjan • 9.1.2003uutisarkisto

Kioton pöytäkirja sai Kanadasta sadannen ratifioijamaan viime joulukuun lopussa. Kun vuonna 1997 solmitulla sopimuksella on nyt sata jäsenmaata, pöytäkirja vaatii tullakseen voimaan enää Venäjän hyväksymisen. Venäjän duumalta odotetaan päätöstä seuraavien kuukausien aikana.

"Symbolisesti tärkeä sadas ratifiointi on selkeä osoitus siitä, miten laaja kansainvälinen kannatus Kioton pöytäkirjalla on", sanoo Joke Waller-Hunter YK:n ilmastosopimuksen sihteeristöstä.

"Useimmat teollisuusmaat ovat nyt mukana. Maailmanlaajuiseen ongelmaan halutaan hakea yhteistä, globaalia ratkaisua. Kasvihuonepäästöt alkoivat kasvaa teollisen vallankumouksen seurauksena, ja ne halutaan nyt kääntää laskuun. Jäsenmailla on kuitenkin leikkaustavoitteidensa saavuttamisessa aikaa vain vuoteen 2012, joten monella maalla on edessään vielä tosi urakka."

Kioton pöytäkirjan voimaantulo on kaksiportainen: ensimmäinen vaatimus eli 55 jäsenmaan mukaantulo täyttyi jo aikaisemmin viime vuonna. Seuraavaksi ratifioijamaiden hiilidioksidipäästöjen tulee vastata vähintään 55 % teollisuusmaiden yhteen lasketuista päästöistä.

Kun Kanada ratifioi sopimuksen 17. ja Puola 13. joulukuuta, jäsenmaiden osuus yltää nyt 43,7 %:iin teollisuusmaiden vuoden 1990 tasosta. Venäjän mukaantulo 17,4 %:llaan on ratkaisevan tärkeä, jotta edellytetty 55 %:n raja ylittyy.

Euroopan unioni ja Japani ovat jo ratifioineet Kioton pöytäkirjan. Venäjän lisäksi sopimuksen ratifiointi on vielä käsittelyvaiheessa muutamalla pienellä teollisuusmaalla sekä muutamalla siirtymätalousmaalla. Näiden maiden yhteispanoskaan ei tosin riittäisi 55 %:n rajan rikkoutumiseen. Australia ja Yhdysvallat ovat ilmoittaneet jäävänsä sopimuksen ulkopuolelle.