Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Suomelle asetettiin tulevien vuosien päästökiintiö • 11.6.2007uutisarkisto

Euroopan komissio on hyväksynyt Suomen päästökiintiön vuosille 2008-2012. Suomen komissiolle ehdottama päästöoikeuksien jakosuunnitelma ei kuitenkaan mennyt sellaisenaan läpi. Komissio vaatii suunnitelmaan päästöoikeuksien kokonaismäärän leikkausta 5,2 prosentilla, mikä tarkoittaa Suomelle jäävän 37,6 miljoonaan tonnin päästökiintiö. Hyväksytyn kansallisen päästöjen jakosuunnitelman perusteella määräytyy kuinka paljon päästöoikeuksia suomalaisilla laitoksilla on päästökaupassa käytettävissä.

Komissio on jo hyväksynyt 22 valtion jakosuunnitelmat. Jäsenvaltioiden päästökiintiöitä on kavennettu kauttaaltaan. Päästöoikeuksia on yhteensä myönnetty noin 90% valtioiden alunperin esittämästä määrästä. Tärkeimpänä hyväksymisen kriteerinä on, että myönnetyt päästökiintiöt ovat Kioton sopimuksen tavoitteiden mukaisia. Päästökauppaa onkin pidetty kustannustehoikkampana keinona vähentää EU alueen päästöjä.

Komissio rajasi myös päästöhyvitysten käyttöä. Kioton sopimuksen mukaan valtio voi ansaita päästövähennysyksiköitä toteuttamalla päästöjä vähentäviä hankkeita myös muiden valtioiden alueilla. Hyväksytyn jakosuunnitelman mukaan Suomen jakamista vuosittaisista päästöoikeuksista enintään 10 prosenttia saa olla päästöhyvitysten kautta hankittuja. Toimenpiteiden pääpainon tulee edelleen olla omien päästöjen vähentämisessä.