Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Syöttötariffit vähentävät Saksan päästöjä • 26.8.2007uutisarkisto

Saksan uusiutuvan energian edistämispolitiikka on osoittautunut menestyksekkääksi. Uusiutuvan energian tuoannon tukeminen syöttötariffein on sekä vähentänyt päästöjä, että ollut taloudellisesti kannattavaa. Syöttötariffien käytöstä on Saksassa jo 16 vuoden kokemus ja järjestelmän lainsäädäntöä on kehitetty jatkuvasti.

Saksan ympäristöministeri Sigmar Gabriel saattoi esitellä syöttötariffeja koskevan EEG-lain (Erneuerbaren Energien Gesetz) arvioinnin tuloksia tyytyväisenä. Vuosituhannen alusta on uusiutuvilla tuotetun sähkön osuus kaksinkertaistunut Saksassa. Yksinään syöttötariffien avulla arvioidaan säästyneen 45 miljoonaa tonnia hiilidioksidipäästöjä. Säädöksien myötä on uusiutuvan energian tuotannon alalle syntynyt 125 000 uutta työpaikkaa. Kun taloudellisia hyötyjä tarkastellaan laajemmin on syöttötariffijärjestelmä jo osoittanut tuottavansa kustannuksiaan enemmän.

Saksa kuuluu uusiutuvan energian investointien ykköskohteisiin. Tuotanto on kasvanut niin voimakkaasti, että poliitikot ovat jo nostamassa aiemmin asetettuja tavoitteita uusiutuvien osuudelle energiantuotannossa. Ympäristöministerin Gabrielin mukaan vuonna 2030 jopa 45% Saksan sähköstä voidaan tuottaa uusiutuvilla.

EEG-laki takaa etusijan vihreää sähköä tuottaville myyjille ja velvoittaa kantaverkkoyhtiöitä ostamaan kaiken uusiutuvista energianlähteistä tuotetun sähkön. Lisäksi sähkön myyjä saa järjestelmässä takuuhinnan myymästään sähköstä. Vastaavia järjestelmiä uusiutuvan energian edistämiseksi oli viime vuonna käytössä kaikissa muissa Euroopan maissa paitsi Suomessa, Maltalla ja Sloveniassa. Suomessa syöttötarifeilla on toistaiseksi tuettu vain sähköntuotantoa turpeella.