Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Tuulivoima on Euroopan voimakkaimmin kasvava energiantuotantomuoto • 19.3.2008uutisarkisto

Tuulivoimakapasiteetti jatkoi voimakasta kasvuaan vuonna 2007. European Wind Energy Association, EWEA:n mukaan uusia tuulivoimaloita rakennettiin Euroopassa viime vuonna enemmän kuin mitään muita voimaloita. Tuulivoimalakapasiteetti on nyt 56,535 megawattia, jolla pystytään keskimääräisissä tuuliolosuhteissa tuottamaan 3,7% Euroopan energian tarpeesta.

Vuosituhannen alusta laskien, jolloin vajaa prosentti Euroopan sähköntarpeesta katettiin tuulivoimalla, on tuulivoimaa rakennettu EU:ssa 47000 megawattia. Samaan aikaan esimerkiksi ydinvoiman lisäys on yltänyt vain 1200 megawattiin.

Tuulivoiman markkinat kasvoivat EU:n alueella viime vuonna 12%. Maailman markkinoiden kasvu oli peräti 30%. Kehityksen eturintamassa olevilla Eurooppalaisilla tuulivoima-alan yrityksillä on johtoasema nopeasti kasvavilla markkinoilla.

Viime vuoden tilastoja hallitsee Espanja, joka viime vuoden aikana rikkoi aiemmat tuulivoiman asennusennätykset. Nyt jo 10% sen sähköstä tuotetaan tuulivoimalla. Euroopan ykköspaikkaa pitää edelleen Tanska, jonka tuulivoimalat tuottavat maan kuluttamasta sähköstä reilut 21 prosenttia. Runsaasti tuulivoimaa viime vuonna asennettiin myös Saksassa, Ranskassa ja Italiassa.

Uudemmista jäsenmaista erityisesti Puola, Tšekin tasavalta ja Bulgaria panostivat tuulivoimaan viime vuonna. Kaikissa näissä maissa asennettiin tuulivoimaa viime vuonna enemmän kuin esimerkiksi Suomessa; Puolassa peräti kuusinkertainen määrä Suomeen verrattuna.

European Wind Energy Association