Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Uusiutuva energia houkuttelee ensi kertaa fossiilisia enemmän investointeja • 16.6.2009uutisarkisto

Investoinnit uusiutuvan energian tuotantokapasiteettiin kasvoivat vuonna 2008 ensi kertaa fossiilisen energian investointeja suuremmiksi. Uusiutuvan energian investoinnit ylsivät vuoden aikana noin 140 miljardiin dollariin, fossiilisen energian investointien ollessa 110 miljardia dollaria.

Kaikkiaan puhtaaseen energiantuotantoon, esimerkiksi myös energiansäästöhankkeet mukaan lukien, sijoitettiin 155 miljardia dollaria, mikä on neljä kertaa enemmän kuin vuonna 2004. Investointeja seuraa YK:n ympäristöohjelman julkaisema Global Trends in Sustainable Energy Investment -raportti.

Suurin osa puhtaan energian investoinneista tehdään edelleen Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Yhä enemmän investointeja virtaa myös Kiinaan, Intiaan ja Etelä-Amerikkaan, joissa uusiutuvan energian investointien kasvuvauhti on jo kirinyt ohi teollisuusmaiden.

Niin Kiinassa, Intiassa kuin maailman laajuisestikin, tuulivoima houkuttelee edelleen suurimman osan investoinneista. Brasiliassa uusiutuvan energian investointeja vetää biopolttoaineiden tuotanto. Investoinnit Afrikan maissa ovat edelleen vähäisiä, joskin kasvavia. Koko Afrikan yhden miljardin dollarin investoinnit kalpenevat yksin Kiinan lähes 16 miljardin dollarin panostusten rinnalla.

Maailmanlaajuinen talouskriisi tuntui viime vuonna kuitenkin myös uusiutuvan energian markkinoilla. Sijoitukset kestävämpään energiantuotantoon kasvoivat viime vuonna vain viidellä prosentilla, mikä on selvä pudotus aiempien vuosien yli 50 % kasvusta.

Lukuisat valtioiden talouden elvytyspaketit lupaavat yhteensä 184 miljardin dollarin tukia puhtaammalle energian tuotannolle, mikä kertoo selvästä poliittisesta sitoumuksesta uusiutuvan energian edistämiseen. Suurimpia viherelvytyksiä ovat tekemässä Yhdysvallat ja Kiina, kummatkin reilulla 67 miljardilla dollarilla. EU -maiden elvytyspaketit ovat jääneet haalean vihreiksi, suunnaten vähähiiliseen energiantuotantoon vain noin 3 % elvytysrahoista.

Global Trends in Sustainable Energy Investment 2009