Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Uusiutuva energia kiinnostaa energiayhtiöitä Saksassa • 8.9.2005uutisarkisto

Kallistuva öljy ja hiilidioksidipäästöjen leikkausvaatimukset ovat aiheuttaneet Saksassa uusiutuvan energian investointiaallon. Viime kuukausien aikana maassa on nähty isoja investointeja, joista voi päätellä suurten voimalaitosten laajentavan energialähteitään ja liikkuvan uusiutuvien energiavarojen suuntaan.

Viime aikoihin asti vaihtoehtoinen energiantuotanto on ollut Saksassa enimmäkseen pienten ja keskisuurten yritysten hallinnassa. Energiatalous tulee olemaan tärkeä aihe Saksassa tässä kuussa käytävissä vaaleissa.

Tuulivoimapuistot ovat nyt leviämässä maalta merelle. Saksan kolmanneksi suurin sähköntuottaja, ruotsalaisten omistama Vattenfall, on ilmoittanut 200 miljoonan euron hankkeestaan selvittää tuulipuiston rakentamismahdollisuuksia joko Pohjan- tai Itämerelle.

”Uskomme, että tuulivoima muuttuu merelle rakennettavien tuulipuistojen ansiosta tukiaisten saajasta markkinakelpoiseksi energiateknologiaksi”, sanoo Vattenfallin Euroopan-johtaja Klaus Rauscher.

Saksan uusiutuvan energian buumista todistaa myös se, että vaihtoehtoisilla keinoilla tuotetaan nyt 10 prosenttia Saksan tuottamasta energiasta.

Saksa aloittelee myös tuulivoimateknologian vientiä. Aiemmin tänä vuonna saksalainen tuulivoimaan erikoistunut insinööriryhmittymä RE Power Systems ilmoitti voittaneensa ensimmäisen tilauksensa Kiinasta.

Saksalainen vakuutusyhtiö Allianz on kertonut nostavansa uusiutuvan energian sijoitusten määrän 300 miljoonasta 500 miljoonaan euroon. Amerikkalaisen General Electricin johtaja Jeff Immelt kertoi GE Munchenin tuplaavansa tuuli- ja aurinkoenergiasta tavoittelemansa tuotot 15 miljoonaan euroon seuraavan viiden vuoden aikana.

Kansleri Gerhard Schröderin johtama sosiaalidemokraattien ja vihreiden koalitiohallitus on aloittanut ydinvoiman alasajon ja samalla ilmoittanut haluavansa lisätä uusiutuvan energian käyttöä.

Luottamuksesta uusituvaan energiasektoriin kertoo se, että sijoittajia ei tulevien vaalien läheisyys ja mahdollinen hallituksen vaihtuminen näytä haittaavan.

Energiasektorilla osataan odottaa tuntuvia päästöleikkauksia ja päästöoikeuksien hinnannousua. Vattenfall onkin kertonut suunnitelmistaan rakentaa 40 miljoonan euron arvoinen hiilivoimala, joka ei tuota hiilidioksidipäästöjä.

Nykyiseltä hallitukselta saamansa tuen ansiosta tuulivoima on ohittanut vesivoiman Saksan tärkeimpänä uusiutuvan energian lähteenä. Hallituksen julkaisemassa raportissa arvioidaan, että vuoteen 2025 mennessä Saksan rannikolle rakennettavat tuulivoimalat tuottavat yhtä paljon energiaa kuin 20 ydinvoimalaa yhteensä.

Hallitus on myös säätänyt lain, jonka mukaan jokaisen energiayhtiön on ostettava uusiutuvaa energiaa tuottajilta suotuisaan hintaan. Tämä on johtanut tuulivoimaloiden myynnin räjähdysmäiseen kasvuun etenkin tuulisella maaseudulla.

Hallituksen aurinkoenergiasektorille osoittama tuki tuottaa tulosta, ja Saksa tähtääkin johtoasemaan auringoenergia-alalla koko maailmassa. Maailman suurin aurinkopaneelitehdas avattiin viime vuonna Leipzigissä.

Monikansallinen öljy-yhtiö Shell ilmoitti viime kuussa rakentavansa maailman suurimman aurinkovoimalaitoksen entiseen sotilastukikohtaan Baijerissa Etelä-Saksassa. Maaliskuussa 2006 valmistuva Shellin 40 miljoonaa euroa maksava aurinkovoimalaitos tuottaa suunnitelmien mukaan sähköä 3 300 taloudelle ympäri vuoden.