Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Vasemmistoliiton tavoitteet ja keinot ilmastonmuutoksen torjumiseksi • 1.2.2007puheenvuorotPuolueiden puheenjohtajien tavoitteet ja keinot ilmastonmuutoksen torjumiseksi 2007

Martti Korhonen
puheenjohtaja, Vasemmistoliito

Vasemmistoliiton mukaan ilmastonmuutoksen torjuminen edellyttää maailmanlaajuista säätelyä ja sopimista. Jokaisen on myös yksilönä tehtävä luonnon ja ympäristön kannalta oikeita valintoja. Suomen on oltava näissä talkoissa edelläkävijänä.

Erityisesti ilmastonmuutoksen torjuntaan tulee lähteä ruoppaamalla energiantuotantoamme uuteen uskoon.  Energiaa tarvitsemme tulevaisuudessakin teollisuuden tarpeita ajatellen, mutta ehdottoman keskeistä on muistaa, että ilmastomme on kovin kylmä ja yhtä lailla etäisyydet ovat maassamme pitkiä. Energian tuotannolla on kuitenkin haitallisia ilmasto- ja ympäristöpoliittisia vaikutuksia ja siksi energian kulutusta on vähennettävä ja tuotantoa ohjattava ympäristön kannalta vähemmän haitallisiin muotoihin. Vasemmistoliitto ajaa tätä asiaa päätöksenteossa koko painoarvollaan. Mielestämme hallitusohjelman liitteenä tulisi olla ilmasto- ja energiapoliittinen ohjelma.

Kotimaisessa energiantuotannossa on panostettava päästöttömiin ja vähäpäästöisiin energiamuotoihin. Tulevien vuosien aikana ei pidä ryhtyä ydinvoiman lisärakentamiseen. Myös Vuotoksen tai Kollajan altaiden rakennussuunnitelmat ovat turhia. Tärkeintä olisi keskittyä siihen, että energian kysynnän ja tarjonnan tasapainoa tavoiteltaisiin ennen muuta tehostetulla energiansäästöllä. Nämä toimet, ennen muuta energiatehokkuuden lisääminen, nostavat energian omavaraisuutta niin, että voimme keskipitkällä aikavälillä hyvinkin ylittää keskimääräisen EU-tason.

Kansalaisten turvallisen elämän kannalta välttämätöntä lämpö- ja muun energian tuotantoa on kehitettävä panostamalla paikallisiin, uusiutuvia energialähteitä käyttäviin tuotantolaitoksiin. Erityisesti tulisi panostaa toisen sukupolven biopolttoaineisiin. Tulee kuitenkin muistaa, että luonnon monimuotoisuutta ei tule vaarantaa.

Vasemmistoliitto on kirjannut eduskuntavaaliohjelmaansa tavoitteet siitä, että Suomen tulisi voimakkaasti panostaa uusiin ja uusiutuviin energiamuotoihin. Linjauksiimme kuuluu myös se, että energiaa käyttävää teollisuutta kannustettaisiin ja ohjattaisiin myös verotuksellisin keinoin kohti energiaa säästäviä teknologisia innovaatioita. Keskeistä olisi lisäksi se, että maamme vesivoimavaroja kehitettäisiin hyödyntämällä uutta ja tehokkaampaa tekniikkaa. Ottamalla käyttöön edistyneempi teknologia nyt jo rakennetuissa vesistöissä kasvaisi vesivoiman energiantuotanto peräti 500 megawatilla.

Energiatehokkuuden noston ohella on tärkeätä panostaa uusiutuvien energialähteiden käyttöönottoon. Tätä voitaisiin edesauttaa esimerkiksi luomalla syöttötariffi tuulivoimalle. Tuulivoimassa on muutenkin valtavasti hyödyntämätöntä potentiaalia, joka tulisi ottaa käyttöön. Suomessa piisaakin tuulisia alueita esimerkiksi rannikolla ja tuntureilla. Rakentamalla ja laajentamalla tuulivoimalapuistoja voitaisiin tuulivoimasta tehdä suurimittainen vaihtoehto energiantuotantoon.
 
Myös yhdyskuntarakenteen tehokkaaseen suunnitteluun tulee panostaa selkeästi. Ns. Nurmijärven malli ei edusta kestävää kehitystä. Jo pelkästään ympäristöverotuksen ja rakennusmääräyksien avulla voi tehdä paljon. Suomessa pitää edistää esimerkiksi lämpöpumppujen käyttöönottoa, sillä se on tehokkaimpia yksittäisiä keinoja lisätä energiatehokkuutta ja vähentää hiilidioksidipäästöjä. Itsellänikin on lämpöpumppu asennettuna kotitalooni.

Vasemmistoliitto vaatii myös kunnollisia panostuksia joukko- ja raideliikenteeseen, jotka ovat taatusti ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja kuin yksityisautoilun jatkuva suosiminen. Keskeistä olisi myös kehittää edelleen sähkömarkkinoiden toimintaa. Suomen on oltava mukana etsittäessä yhteispohjoismaisia ratkaisuja sähköntarpeen tyydyttämiseen. Ei ole olemassa mitään ristiriitaa siinä, että edellytämme energiantuotannon toimivan kustannustehokkaasti ja tarjoavan sähköä edullisesti kuluttajille. Valtiovallan tehtävä on sitten määritellä, miten energiaa missäkin tapauksessa verotetaan. Tällä hetkellä sähkön tuotanto on aivan liian keskittynyttä. Suomalaisen tuotannon ja suomalaisten kuluttajien vastaisesti toimivat sähköalan markkinavoimat on pantava kuriin ja Fortumin vesivoiman tuotanto on syytä ottaa takaisin valtiolle.