Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Vastuuta ilmastosta ei voi ulkoistaa • 1.2.2007puheenvuorotPuolueiden puheenjohtajien tavoitteet ja keinot ilmastonmuutoksen torjumiseksi 2007

Jyrki Katainen
puheenjohtaja, Kansallinen Kokoomus

Ilmastonmuutos on merkittävimpiä maailmanlaajuisia uhkia ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnille. Sillä on välittömät ja välilliset vaikutuksensa luonnonympäristön lisäksi talouspolitiikkaan, sosiaalisiin oloihin, ravinnonsaantiin, yksilöiden kulutusvalintoihin ja energiahuoltoon, uhohtamatta monia muita kansalaisten jokapäiväisessä elämässä näkyviä asioita. Ilmastonmuutoksen huutamia poliittisia päätöksiä tarvitaan. Nyt.  Kokoomus on luonnon ja ihmisen ehdoilla tapahtuvan vastuullisen markkinatalouden asiantuntijana tarttunut toimeen ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Olemme valmistelleet puolueen ilmastopoliittisen tavoitteiston, josta tässä esittelemme päällimmäiset asiat. Koko tavoitteisto on luettavissa 27.2. osoitteessa  www.kokoomus.fi.

Ilmastonmuutoksen torjuminen edellyttää talouskasvun ja päästöjen kasvun välisen siteen maailmanlaajuista katkaisemista.  Ihmisten hyvinvointiodotukset ja kulutustottumukset on saatava ja saatettava ilmaston kannalta tasapainoisempaan tilaan. Ilmastonmuutoksen torjunta ei ole yhden asian tai kärjen varassa. Kokoomukselle tärkeitä keinoja ovat puhtaus, uusiutuvuus, säästäminen ja kierrätys.  Niitä kaikkia tarvitaan yhtäläisesti, yhtäaikaisesti ja päällekkäisesti.

Ilmastonmuutoksen globaali torjunta on saatava kabineteista käytäntöön. Torjunta ei ole mahdollista yksin EU:n tai edes kaikkien teollisuusmaiden voimin. Uusiin sitoumuksiin tarvitaan mukaan kaikkia päästöiltään keskeisiä maita ja toimijoita. Tämä tarkoittaa käytännössä myös Yhdysvaltoja, Kiinaa ja Intiaa. Ilmastonmuutoksen torjunnassa on muistettava myös globaali lähimmäisyys. Kehitysyhteistyön määrärahoja onkin lisättävä,  jotta niitä voitaisiin kohdentaa myös ilmastonmuutoksen varautumiseen ja ympäristön tilaa parantaviin toimiin.

Tulevien ilmastosopimusten pelisääntöjen on oltava tasapuolisia kaikille osapuolille. Ilmastopolitiikan pitää kannustaa tehokkuuteen ja palkita hyvistä suorituksista. Kokoomuksen mielestä on tärkeää, että tulevaisuudessa YK:n ilmastokokouksiin osallistuvat valtioiden päämiehet. Suomessa on heti ensi vaalikauden alussa on valmisteltava nykyistä pidemmälle menevä kansallinen ilmasto- ja energiastrategia,  joka luo pohjaa myös EU:n sisäisestä taakanjaosta käytäville neuvotteluille.

Vastuullinen markkinatalous on yhteisen ympäristömme ja ilmastomme paras ystävä.  Suomen tulee olla edelläkävijä ja tiennäyttäjä EU:ssa ja siten koko maailmassa ilmastoteknologian kehittämisessä ja tuotteistamisessa, sekä energiatehokkuuden lisäämisessä ja energian säästössä. Euroopan unionin on voimakkaasti ajettava innovaatiopolitiikkaa, joka tähtää uusien ilmastomyönteisten ja tehokkaiden energiateknologioiden kehittämiseen. Laajoissa ja kalliissa hankkeissa, kuten fuusioenergian tutkimuksessa, kansainvälinen yhteistyö on välttämätöntä. Fossiilisten polttoaineiden käytön osalta on panostettava voimakkaasti hiilen talteenottoon perustuvan tekniikan kehittämiseen.
Tulevaisuuden kestävä energiantuotanto perustuu monimuotoisiin järkivalintoihin. Kokoomus esittää, että uuden ilmastoystävällisen tekniikan edistämiseksi, kaupallistamiseksi ja käyttöönottamiseksi on lisättävä julkisia investointitukia uusiin hankkeisiin ja koelaitoksiin. Suorat investointituet ovat kuluttajien kannalta syöttötariffien käyttöönottoa parempia.

Tulevan hallituksen on laadittava kansallinen biomassastrategia. Strategiassa on varauduttava siihen, etteivät biomassojen rajallinen saatavuus ja eri käyttökohteiden kasvava kysyntä  muodostuisi ongelmiksi. Suomelle luontevimmat bioenergiaratkaisut ovat yhdistetty sähkön ja lämmön tuotanto sekä toisen sukupolven biopolttoaineet, ja niistä erityisesti biopohjaiset synteesikaasut joihin raaka-aineiksi käyvät kotimaiset metsähake ja turve.  Kokoomus suhtautuu myönteisesti myös maamme kuudennen ydinvoimayksikön rakentamiseen. Vesivoiman käyttöä on lisättävä jo rakennetuissa vesistöissä. Tulevaisuudessa Suomen on oltava eturintamassa aurinko- ja tuulienergiaa tehokkaammin hyödyntävän vetytalouden kehittäjänä ja edistäjänä

Tulevaisuudessa voimme tuottaa entistä vähemmän jätettä, ja ottaa niistä entistä suuremman hyödyn. Jotta uudet jätehankkeet voisivat toteutua, on lupakäsittelyä ja valitusprosesseja nopeutettava ja selkeytettävä. Lisäksi kierrätyspolttoaineiden uusiokäytön tutkimus- ja kehityshankkeita on kannustettava.  Jätteenpolton lisäämisen ohella on huolehdittava edelleen jätteiden kierrätyksen kehittämisestä.

Puhtaampi liikenne tarkoittaa puhtaampaa ilmaa. Joukkoliikenteen  ja erityisesti raideliikenteen houkuttelevuutta  ja matkustajamääriä on lisättävä toteuttamalla käyttäjäystävällisempiä sekä erityisesti suuriin keskuksiin suuntautuvaa työmatkaliikennettä tukevia ratkaisuja. Tällaisia ovat vaihtoyhteyksiä helpottavat matkakeskukset ja liikenteen sujuvuudesta matkustajille reaaliaikaisesti tiedottavat sähköiset tietotaulut. Suomen on oltava liikennetelematiikan kehittämisen eturivissä.
Kokoomus kannattaa myös liikenne- ja viestintäministeriön esitystä siitä, että tulevan hallitus tukee vuosittain 25 miljoonalla eurolla suurten kaupunkien joukkoliikennettä. Samaan aikaan myös kevyen liikenteen väylästön tasoa on parannettava.

Kokoomus esittää autoverotuksen kehittämistä siten, että auton hankinnan yhteydessä autoveroa lasketaan selvästi ja verotuksen painopiste siirretään vuosittaiseen ajoneuvoveroon. Tämä vero porrastetaan polttoaineen kulutuksen ja päästöjen perusteella. Ensiaskeleena kohti vähäpäästöisempiä ajoneuvoja Kokoomus näkee käyttövoima- eli dieselveron alentamisen.

Energiansäästö ja kestävä kulutus ovat yhteistä hyvää. Kansalaisten jokapäiväisten energiansäästökohteiden löytymistä on tuettava energiakatselmuksilla, -ohjeistuksilla ja -neuvonnalla, joita on toteutettava ennen kaikkea kaupallisesta näkökulmasta. Myös teollisuutta ja kuntia on kannustettava tekemään nykyistä enemmän vapaaehtoisia energiansäästösopimuksiaTulevan hallituksen on myös uudistettava kansallinen energiansäästöohjelma  Suomen on oltava eturintamassa kestävää kulutusta edistävien innovaatioiden kehittämisessä ja vientituotteistamisessa

Ilmastonmuutoksen torjumiseksi on lisättävä kulutuksen ekotehokkuutta ja kannusteita ostovoiman suuntaamiseksi kestävämpään kulutukseen.  Yksilötasolla kulutusta tulee ohjata ekotehokkaammaksi niin asumisessa, liikkumisessa, syömisessä kuin harrastuksissakin. Suomen tavoitteena tulee olla maailman energiataloudellisin rakentaminen ja rakennukset.
 
Kokoomus edellyttää, että ilmastonmuutokseen sopeutumiseen liittyvää kokonaisvaltaista suunnittelua on edistettävä ja harjoitettava paikallistasolla, kansallisesti ja ylikansallisesti. Ilmastomuutoksen kansallisen sopeutumisstrategian toimenpidesuositukset on viivytyksettä saatava käytännön tasolle.  Maamme kaupunkien ja kuntien on laadittava omat ilmastonmuutoksen torjunta- ja varautumisstrategiansa. Jos ilmastonmuutoksen torjunta ei etene paikallistasolla, ei sen voi edellyttää etenevän muillakaan tasoilla Samaan aikaan myös uutta ja tarkempaa informaatiota tuottavan ilmastotutkimuksen voimavarat on saatetettava maassamme riittävälle tasolle.