Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

WHO: ilmastonmuutos tappaa vuosittain jo 160 000 ihmistä • 22.10.2003uutisarkisto

Noin 160 000 ihmistä kuolee vuosittain ilmaston lämpenemisen aiheuttamiin seurauksiin kuten malariaan ja aliravitsemukseen. Ilmastonmuutoksen edetessä luku saattaa kaksinkertaistua vuoteen 2020 mennessä, vaikka yleinen terveydenhuollon koheneminen otetaan huomioon. Kaikista alttiimpia lämpenemisen terveysvaikutuksille ovat kehitysmaiden lapset.

Arviot perustuvat Maailman terveysjärjestön (WHO) ja Lontoon yliopiston hygienian ja trooppisten sairauksien laitoksen tekemään tutkimukseen, jota yliopiston professori Andrew Haines esitteli uutistoimisto Reutersin mukaan Moskovan ilmastokonferenssissa syksyllä 2003. Vastaavanlaisia arvioita ei ole aikaisemmin julkaistu.

Suurin osa kuolemista koitunee Afrikan, Latinalaisen Amerikan ja Etelä-Aasian osalle, sillä lämpötilan kohotessa ripulitaudit, malaria ja aliravitsemus leviävät juuri näillä alueilla. Samoja alueita koettelevat myös tulvat ja kuivuus. "Kyseiset taudit koskevat eniten nuorimpia ikäryhmiä, joten ne ovat kohtalokkaita lähinnä kehitysmaiden lapsille", sanoo Haines.

Hainesin mukaan pienetkin lämpötilamuutokset saattavat laajentaa malariaa levittävien hyttysten levinneisyyttä. Tulvat saattavat saastuttaa vesivarantoja ja samalla huuhdella pelloilta viljasadon mennessään.

Ilmastonmuutos saattaa Hainesin mukaan tuoda joitakin terveyshyötyjäkin kuten kylmästä johtuvan kuolleisuuden vähenemisen sekä suuremmat viljasadot lauhkeilla viljelysalueilla. Hyödyt ovat kuitenkin olemattomia tautien aiheuttamiin menetyksiin verrattuna.