Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

YK:n raportti kertoo ilmastonmuutoksesta nuorten silmin • 3.9.2008uutisarkisto

YK:n kehitysohjelman uusi nuorten raportti muistuttaa, ettei ilmastonmuutos tai sen torjunminen ole vain aikuisten juttu. Two Degrees of Separation Between Hope and Despair -raportin kirjoittaneet nuoret eivät vetoa vain tulevien sukupolvien oikeuksiin. Raportista välittyy tietoisuus siitä, että tämän päivän nuoret voivat olla se sukupolvi, jonka käsiin ilmastokatastrooffi leviää.

Raportti on sisarjulkaisu YK:n kehitysohjelman, UNDP:n Human Development-raportille, jonka teemana tänä vuonna oli ilmastonmuutos. Lukuunottamatta vinkkejä liittyä ilmastonmuutosta torjuviin Facebook-ryhmiin nuorten raportin pääviesti ja faktat ovat samat kuin isosiskollaan. Viesti on höystetty nuorten omakohtaisilla kokemuksilla, runoilla ja kuvituksella ja muokattu kevyemmin luettavaksi. Raportin kirjoitti yli 20 maata edustaneet 16-25 vuotiaat nuoret.

Myös nuorten raportti korostaa ilmastonmuutoksen seurauksien merkitystä köyhien kehitysmaiden asukkaille. Maita edustaneet valveutuneet nuoret näkevät, etteivät heidän omat yhteisönsä tiedä ilmastonmuutoksesta eivätkä ymmärrä syitä voimistuneiden tulvien tai kuivuuden taustalla.

Raportti kuitenki valaa uskoa nuorten vaikuttamismahdollisuuksiin. Raportissa mm. ranskalainen Virginie kertoo kampanjoinnistaan lentoliikennettä vastaan ja kenialainen Raphael energiapihien hellojen kehittämisestä yhteisössään. Raportin toivotaan valavan uskoa myös kansainvälisen ilmastosopimuksen neuvotteluihin, jotka jatkuivat elokuussa Accrassa, Ghanassa.

Two Degrees of Separation Between Hope and Despair