COP15 – Vaatimaton anti todetaan

19.12.2009

Neuvottelut jatkuivat Kööpenhaminassa läpi viimeisen kokousyön ja pitkälle seuraavaan päivään. Lopputuloksena hyväksyttiin jatkomandaatti neuvotteluryhmille ja todettiin Kööpenhaminan teksti (Copenhagen Accord).

Illalla ehdittiin jo uutisoida, että maat olivat päässeet sopuun Kööpenhaminan tuloksesta. Ilo oli ennenaikainen.

Yhdysvallat oli hieronut muiden suurimpien toimijoiden kanssa paketin, joka tuotiin aamuyöllä istuntoon muiden maiden käsiteltäväksi. Vastaanotto oli hyvin kriittinen. Erityisesti monet Latinalaisen Amerikan maat tyrmäsivät sekä tekstin lopputuloksen että siihen johtaneen prosessin. Lue koko juttu

Iloista ja värikästä menoa Kööpenhaminan kaduilla!

18.12.2009

Neuvottelusalien ulkopuolelta Kööpenhaminasta on kuulunut monenlaisia uutisia kaupungilla tapahtuvista levottomuuksista. Suurin osa marsseista, mielenosoituksesta ja tempauksista on kuitenkin ollut värikkäitä ja innostavia tapahtumia niin osallistujille kuin kadunkulkijoillekin. Tapahtumia järjestetään tarpeesta viestiä ihmisten huolesta ja vaihtoehtoisista ratkaisuista. Parhaiten ihmisiä saakin mukaan kun järjestäjä on luotettavalta ja mielenosoitus hyvin järjestetty. suurin osa tapahtumista

Uutisoinnissa mielenilmauksien päällä kuitenkin leijuu musta pilvi. On harmillista, että hartaasti ja avoimesti valmisteltujen väkivallattomien tempausten ja marssien viesti vääntyy kiistelyksi oletettavissa olevista rähinöistä ja epäasiallisista osallistujista. Muutamissa mielenosoituksissa poliisit ovat ottaneet ihmisiä kiinni hanakasti, mutta suurin osa on jäänyt ilman mitään syytettä. Suurimmassa osaa mielenosoituksia osallistujilla on ollut vapaus poistua tapahtumasta, vaikka mielenosoitus olisikin tiukasti vartioitu. Lue koko juttu

Kööpenhaminan ilmastokokous voi edelleen onnistua

18.12.2009

Neuvottelut ovat edenneet takkuisesti ja aika uhkaa loppua kesken. Kaikesta huolimatta on mahdollista, että sopimus saadaan vielä aikaiseksi. Edellytykset oikeudenmukaiselle, kunnianhimoiselle ja laillisesti sitovalle ilmastosopimukselle ovat siis olemassa. Yhtä hyvin koko kokous voi päätyä myös katastrofaaliseen epäonnistumiseen.

Torstain valopilkkuja Kööpenhaminassa oli se, että prosessiin liittyvistä erimielisyyksistä päästiin eteenpäin ja neuvottelut sisällöistä jatkuivat täydellä höyryllä. Lisäksi Yhydysvaltojen Hillary Clinton ilmoitti, että Yhdysvallat on valmiita toimimaan sen puolesta, että teollisuusmaiden rahoitus kehitysmaiden toimille nostetaan vähintään 100 miljardiin dollariin vuosittain vuoteen 2020 mennessä. Valitettavasti summa on aivan liian vähän. Lisäksi Yhdysvalloilta odotetaan selvästi nykyistä kunnianhimoisempaa esitystä päästöjen vähentämiseksi. Onneksi Yhdysvallat on kuitenkin viime metreillä herännyt esittämään konkreettisia lukuja. Lue koko juttu

Tavoitteena yli sadan prosentin päästövähennykset?

17.12.2009

Kööpenhaminan ilmastokokouksessa etenkin saarivaltiot ja köyhimmät kehitysmaat ovat vaatineet teollisuusmailta sitoutumista yli sadan prosentin päästövähennystavoitteisiin pitkällä aikavälillä. Toisin sanoen, maiden toimien pitäisi jossakin vaiheessa johtaa hiilidioksidin tai muiden kasvihuonekaasujen poistamiseen ilmakehästä, eikä pelkästään kaasujen tuoton rajoittamiseen.

Miinusmerkkiset päästöt voivat kuulostaa määritelmällisesti mahdottomalta, mutta ihmiskunnalla on periaatteessa käytettävissään suuri joukko erilaisia keinoja, jolla ilmakehän hiilidioksidipitoisuuksia voidaan pienentää. Nämä voidaan karkeasti jakaa kolmeen ryhmään; ekosysteemeihin sitoutuneen hiilen määrän lisääminen, hiilen talteenotto ja varastoiminen, sekä hiilidioksidin poistaminen suoraan ilmakehästä.

Kööpenhaminassa vaaditaan myös ruokaoikeudenmukaisuutta

17.12.2009

Kööpenhaminan ilmastokokouksen sivutapahtumissa sekä lukuisissa muissa tapahtumissa kaupungilla ruokatalous muuttuvassa ilmastossa puhuttaa. Viime sunnuntaina keskustan valtasi iloinen, värikäs ja sambarytmein varustettu viljelijöiden ja maatalouden sekä ruoantuotannon tulevaisuudesta huolestuneiden marssi. Paikalla oli vihaisia viljelijöitä kolmansista maista mm. Via Campesina! liikkeen mobilisoimana.

Liikkeen läsnäoloa maustaa laaja aktivistijoukko, johon lukeutuu myös suomalaisia. Suomessa nousussa oleva lähiruoka ja aktivisteille rakas veganismi ovat tulleet tutuksi kokousturisteille niin aktivistien järjestämissä joukkoruokailuissa kuin Bella Centerin lounasravintoloissa, joissa tarjoillaan pääasiassa luomu- ja lähiruokaa. Lue koko juttu

Johtajia etsimässä

16.12.2009

Kansalaisjärjestöt näkyivät Bella Centerin käytävillä vielä tiistaina. Avaaz.org ryhmän aktivistit etsivät ilmastojohtajia.

Toimitus


Share

Kööpenhamina valmistautuu presidentteihin ja pääministereihin

16.12.2009

Kööpenhaminan ilmastokokous on poikkeuksellisen tärkeä. Täällä linjataan ilmastopolitiikkaa vuosikymmeneksi eteenpäin – ja samalla se, onnistutaanko lämpeneminen rajoittamaan kahteen asteeseen.

Poikkeuksellinen kokous on kuitenkin myös siksi, että ensimmäistä kertaa paikalle saapuu maiden ylin johto. Kööpenhaminaan on tulossa noin 120 maan valtionjohtajat ja päämiehet. Suomea kokouksessa edustavat tasavallan presidentti Tarja Halonen ja pääministeri Matti Vanhanen. Ensimmäiset johtajat ovat jo saapuneet. Lue koko juttu

Kööpenhaminan ilmastokokous jäi toisille lyhyeksi

16.12.2009

Kööpenhaminan ilmastokokouksen järjestäjät päättivät alkuviikosta rajoittaa tiistain ja keskiviikon kansalaisjärjestöosallistujat murto-osaan nykyisestä. Vain noin 7000 kansalaisyhteiskunnan toimijalle myönnettiin kulkulupa kokouspaikalle Bella Centeriin. Suunnitelmissa on edelleen rajoittaa määrää torstaina 1000 henkilöön ja perjantaina mitättömään 90 henkilöön.

Sopii kysyä, kuinka demokraattisesta prosessista on enää kysymys, kun keskeiset YK:n viiteryhmät potkitaan ulos kokouksesta. Toisaalta syykin on selvä. Kokoukseen on ilmoittautunut niin moni valtion johtaja (tätähän kansalaisjärjestöt ovat juuri toivoneet) ja muu osallistuja, että tilaa ei yksinkertaisesti enää ole.

Kööpenhaminan metroasemien aikataulunäytöt oli keskiviikkona valjastettu informoimaan konferenssivieraita tiukennetuista sisäänpääsyä koskevista rajoituksista.

Lue koko juttu

Myrskyisä maanantai

15.12.2009

Tilanteet neuvotteluissa elävät niin nopeaan tahtiin, että vauhdissa on enää vaikea pysyä.

Maanantain suunnitelmissa oli epävirallisia konsultaatioita YK:n ilmastosopimuksen alaisen (AWG-LCA) työryhmän kanssa, mikä on toinen Balissa sovituista neuvottelukaistoista. Tarkoitus oli työstää pitkän aikavälin yhteistyötä Balin tiekartan pohjalta. Toinen kaista on Kioton sopimuksen toisesta päästövähennyskaudesta sopiminen (AWG-KP).

Erityisesti kehitysmaat haluavat pitää kiinni Kioton sopimuksesta. Syitä tähän on monia, joista vähäisin ei ole se, että Kioton sopimus on tällä hetkellä ainut lainvoimainen sopimus joka määrää päästövähennyksiä. Lue koko juttu

Vihreät puolueet haluavat laillisesti sitovan sopimuksen, vasemmisto kaataisi ensin kapitalismin

15.12.2009

Kansalaisjärjestöjen Klimaforumilla Kööpenhaminassa Vihreät poliitikot viideltä eri mantereelta ja vasemmistopoliitikot viidestä Euroopan maasta kokoontuivat linjaamaan ilmastopolitiikkaansa sunnuntaina 13. joulukuuta. Molemmat ryhmät vaativat ilmasto-oikeudenmukaisuutta, mutta retoriikka ja esiintyminen erosivat toisistaan jyrkästi.

Vihreät esiintyivät suureellisesti Klimaforumin pääsalissa salamavalojen välkkeessä ja vaativat raivokkaissa puheenvuoroissaan hallituksiaan ryhdistäytymään. Kaikki puhujat tuomitsivat oman mantereensa hallitusten ilmastopolitiikan murheellisen huonoksi. Lue koko juttu