Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Mitä sinä voit tehdä ilmastokokoukseen liittyen?

Ilmastovaikuttamiseen voi ryhtyä kuka tahansa, olipa vaikuttamiseen käytettävissä aikaa vähän tai paljon. Monia vaikuttamistapoja voi myös tehdä kevyemmin tai intensiivisemmin. Tässä listassa on esimerkkejä vaikuttamistavoista erityisesti kansainväliseen ilmastokokoukseen liittyen.

 

1.Osallistu kampanjaan

1) Tule mukaan Hiilivapaa Suomi -kampanjaan ja vapauttamaan Suomen energiantuotanto kivihiilestä. 

2) Tulee mukaan Suojellaan Arktis -kampanjaan. Greenpeacen kampanjan tavoitteena on suojella Arktis, akuuteimmin estää öljyntuotannon laajeneminen alueella.

3) Avaaz (kansainvälinen nettivetoomusverkosto) kerää allekirjoituksia uusiutuvan energian puolesta täällä

2. Seuraa ilmastopolitiikkaa ja levitä tietoa

Voit seurata suomalaista ja kansainvälistä ilmastopolitiikkaa mm. ilmasto.orgin facebook-päivityksiä ja twitteriä seuraamalla. Myös esim. YLEllä on oma ilmastosivusto. Juttele ilmastoaiheista lähipiirisi kanssa. Voit myös jakaa ilmastolinkkejä ja tapahtumakutsuja sosiaalisessa mediassa.

3. Kirjoita ilmastoasioista

Mielipidekirjoitukset ovat laajan kohdejoukon saavuttava viestintäväylä. Voit kirjoittaa paikallislehteen tai vaikka opiskelijalehteen. Jos olet some-aktiivi, hyödynnä taitosi facebook-postauksissa tai blogissasi.

4. Ota yhteyttä päättäjiin

Ministereille ja kansanedustajille voi kirjoittaa sähköpostia, postikortteja ja tekstareita. Heille voi soittaa tai heihin voi törmätä vaikka kotiseudun torilla. Kerro, että toivot heidän edistävän kunnianhimoisempaa ilmasto- ja energiapolitiikkaa. Lähetä vaikka tsemppiviestiä juuri ennen Bonnin kokousta. Päättäjät aivan varmasti saavat paljon ”pidä öljyteollisuuden puolta”-lobbausta, tsemppaukselle ja ilmastoystävällisen tulevaisuuden ratkaisujen tekemiseen rohkaisulle on siis tarvetta.

5. Tule mukaan tapahtumiin

Suomen ilmastoaiheisia tapahtumia pyritään keräämään ilmastotapahtumat-tapahtumakalenteriin.

6. Tule mukaan järjestötoimintaan

Liity ilmastonmuutoksen hillitsemistyötä tekevään järjestöön – kaikki ovat tervetulleita mukaan. Jo jäsenmaksun maksaminen on monelle järjestölle tärkeä tuen osoitus.

Uudet kiinnostuneet ihmiset helposti luulevat, että järjestötoimintaan mukaan liittymisessä olisi korkea kynnys, tai että itse pitäisi tehdä ilmastoystävällisiä tekoja mukaan tullakseen ja vapaaehtoisena toimiakseen. Ennakko-odotukset saa unohtaa, järjestötoimijat ovat aika tavallisia tallaajia ja arkielämän eläjiä. Vapaaehtoistoiminnassa tarvitaan ihmisiä mm. roudaamaan tavaroita, keittämään kahvia, taittamaan esitteitä, pyöräilemään pyörämielenosoituksessa, koodaamaan nettisivuja, kirjoittamaan muistioita yms. yms. – ei mitään nobelfyysikkoja ole haussa siis.

Ilmastokysymysten kanssa toimivia järjestöjä löydät esimerkiksi täältä

7. Vaihda vihreään sähköön

Konkreettinen tapa toimia ilmaston puolesta on vaihtaa oma sähkösopimuksensa sähköön, joka on tuotettu kestävästi uusiutuvalla energialla.

Suomen ilmastopäästöistä 2/3 tulee energiantuotannosta. Voit valita fossiilisilla polttoaineilla tuotetun "mustan" ja uusiutuvilla energialähteillä tuotetun vihreän sähkön välillä. Keskimäärin vihreä sähkö maksaa kerrostaloasunnossa alle euron kuukaudessa tavallista sähköä enemmän.

Lisätietoja Ekoenergia-merkitystä sähköstä löydät osoitteesta www.ekoenergia.fi ja ohjeet sähkösopimuksen vaihtamisesta täältä.

8. Lahjoita tai sijoita rahaa päästöjä vähentäviin projekteihin

Jos olet tilanteessa, jossa ei tarvitse miettiä rahan riittämistä ruokaan, niin järjestöt ovat iloisia pienistäkin lahjoituksista. Kympillä ylläpidetään jo nettisivua. Eettisiä sijoituksia edistävä divestment-liike on vauhdissa maailmalla - pyydä sinäkin oppilaitostasi, eläkerahastoasi, seurakuntaasi jne. luopumaan sijoituksista fossiilisia polttoaineita tuottaviin yrityksiin. Jos olet sijoittaja, niin vinkkaamme, että uusiutuva energia ja energiatehokkuus ovat nyt ja tulevaisuudessa oivia kohteita.

Ehdota omaa vaikuttamistapaa! Ota yhteyttä sivuston ylläpitäjään toimitus@ilmasto.org.