Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Kuka estää ilmastonmuutoksen pysäyttämisen? • 26.11.2011Durbansaastuttajat

Juha Aromaa
Viestintäpäällikkö,
Greenpeace

Ihmisten enemmistö tajuaa, että ilmastonmuutos on pysäytettävä. Kioton sopimus, joka velvoittaa päästövähennyksiin, on päättymässä ensi vuonna. Ihmiset odottavat ensi maanantaina Durbaniin kokoontuvilta poliittisilta johtajilta selvää suuntaa kohti uutta sopimusta, jolla päästöt saadaan kuriin. Maailman kansalaisten enemmistön tahdon on mentävä suursaastuttajien intressien edelle.

Maailman poliittisten johtajien passiivisuudesta voisi kuvitella, ettei ihmisiä ilmastonmuutos huoleta. Se ei pidä paikkaansa. Mielipidemittauksen mukaan lähes kolme neljäsosaa maailman kansalaisista haluaisi hallitustensa tekevän enemmän ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

Kuka sitten estää? Siihen Greenpeace on etsinyt vastauksia ja koonnut ne Who’s holding us back -raporttiin. Raportissa osoitetaan, kuinka maailman suurimmat yritykset ja heitä edustavat teollisuusjärjestöt käyttävät voimiaan lobbaamiseen pysäyttääkseen kunnianhimoiset päästövähennykset.

Suomalaisetkin ovat isojen pelaajien likaisessa pelissä ansiokkaasti mukana. Maailman viidenneksi suurin yhtiö Royal Dutch Shell, jonka korkeinta vastuuta hallituksen puheenjohtajana kantaa Jorma Ollila, aikoo porata öljyä herkällä arktisella alueella apunaan suomalaiset jäänmurtajat. Shell kampanjoi etujärjestöjensä avulla EU:n päästövähennysten lisäämistä vastaan. Japanissa yhtiö on lobannut hallitusta, ettei se sitoutuisi Kioton sopimuksen toiseen velvoitekauteen. Eikä öljy-yhtiö tietenkään katso hyvällä autojen tehokkuusvaatimusten kiristämistä Euroopassa.

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Muun muassa oma kotoinen Elinkeinoelämän keskusliittomme on sähköpostitse muistuttanut europarlamentaarikkojamme selväsanaisesti, että ” EK katsoo, että EU:n ei tule yksipuolisesti kiristää vuoden 2020 tavoitetta 20 prosentista.” Siitä huolimatta, että suomalaisella metsä- ja terästeollisuudella on lompakossa enemmän päästöoikeuksia kuin mitä toiminnasta syntyy päästöjä.

Taloudellisen vallan kokoushuoneissa on helppo sokeutua muulta kuin pörssikurssin kehitykseltä. Ne vievät mukavasti huomion todellisesta vaarasta, joka seuraa, jos maapallon lämpenemistä ei saada pysäytettyä alle kahden asteen. Nyt maailman poliittisilta johtajilta vaaditaan rohkeutta olla johtajia. Jos he eivät onnistu ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä, suursaastuttajien intressit ja rahoitusmarkkinoiden ongelmat ovat merkityksettömiä. Johtajien on aika kuunnella kansaa eikä saastuttajia.