Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Sopeutuminen

Näitä sivuja ei ole päivitetty ajantasalle tällä hetkellä. Ajantasaista tietoa löytyy esim. www.ilmasto-opas.fi -sivustolta.

YK:n ilmastosopimukseen on kirjattu sopeutumisen periaate, jonka mukaan teollisuusmaiden on autettava köyhimpiä kehitysmaita sopeutumaan ilmastonmuutokseen. Neljännessä osapuolikonferenssissa vuonna 1998 sovittiin, että sopeutumista rahoitettaisiin kolmessa vaiheessa: selvitysten laatimisessa, projektien suunnittelussa ja konkreettisissa sopeutustoimenpiteissä. Rahoitusta ei kuitenkaan onnistuttu hankkimaan, vaan lähes kaikki YK:n ilmastosopimukselle hankittu rahoitus on ohjattu ilmastonmuutoksen torjumiseen. (Huq 2005)

Vuonna 2001 sovittiin, että vähiten kehittyneille maille laaditaan kansalliset sopeutumisen toimintaohjelmat (National Adaption Programme for Action, NAPA). Ensimmäisenä valmistui Mauritiuksen ohjelma vuonna 2005.

Tukea myönnetään nykyään kahdenvälisen kehitysavun lisäksi erityisten rahastojen kautta, jotka perustettiin Marrakeshin osapuolikonferenssissa vuonna 2001:

  • Ilmastonmuutoksen erityisrahasto (Special Climate Change Fund, SCCF) rahoittaa sopeutumista, teknologian siirtoa ja taloudellisen toiminnan monipuolistamista.
  • Vähiten kehittyneiden maiden rahasto (Least Developed Countries Fund, LDCF) rahoittaa vähiten kehittyneiden maiden sopeutumista, kuten kansallisten sopeutumisohjelmien tekemistä
  • Kioton pöytäkirjan sopeutumisrahasto (Kyoto Protocol Adaptation Fund, KPAF) ohjaa puhtaan kehityksen mekanismista perittävät maksut kehitysmaiden sopeutumisen edistämiseen

Rahastoista SCCF ja LDCF perustuvat vapaaehtoiseen rahoitukseen, eikä niiden asemaa ole vahvistettu. SCCF on saanut EU:lta epämuodollisen lupauksen 450 miljoonan dollarin lahjoituksesta, mutta LDCF on kerännyt vuoden 2005 alkuun mennessä vain 20 miljoonan dollarin rahoituksen. KPAF:n rahoitus on riippuvainen puhtaan kehityksen mekanismin markkinoiden koosta, ja sen odotetaan alkavan rahoituksen käytännössä vasta vuonna 2008. (Huq 2005)

Teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö OECD on tutkinut ilmastonmuutokseen sopeutumiseen käytetyn kahdenvälisen kehitysavun määrää vuosina 1997–1999 ja todennut rahoituksen nousseen 1,5:stä 3,5 miljardiin dollariin. (UNFCCC 2004)

10. osapuolikokouksessa Buenos Airesissa hyväksyttiin uusi sopeutumisohjelma (Buenos Aires Programme for Work on Adaptation and Response Measures), jonka tarkoitus on tukea NAPA-ohjelmien valmistelua ja edistää sopeutumistutkimusta sekä sopeutumisen liittämistä muihin kestävän kehityksen hankkeisiin.